Tijdens een poging om een onderwerp voor de mediaredactie te vinden, belandde ik op de mediapagina van nu.nl. Simpelweg omdat iedereen daar ideeën vandaan haalt en las de volgende kop: ‘’Nieuw seizoen Idols begint in maart’’. Hebben ze het nu over die talentenjacht waarvan de winnaar een slecht kapsel en een gele (!) zonnebril droeg?! Ja, die show inderdaad.

Dat wordt de zoveelste talentenjacht na X Factor, Popstars, Holland’s Got Talent en natuurlijk The Voice of Holland. Op wikipedia staat een lijst met Nederlandse talentenjachten. Het zijn er in totaal 56. En dat is precies het probleem. Gaat de terugkeer van Idols zorgen voor vernieuwing? In het artikel van nu.nl staat ook het volgende: ‘’De opzet van het programma blijft hetzelfde als die van eerdere seizoenen.’’ Duidelijk geen vernieuwing dus.

Ik heb het programma vroeger ook gekeken. Als ik dat vergelijk met talentenshows van nu, valt me één ding heel erg op. Je ziet geen kandidaten meer voorbij komen die gewoon écht niet kunnen zingen en dus compleet voorschut staan en vervolgens keihard worden uitgelachen door de jury, zoals dat bij Idols altijd was. Is dat dan misschien de toevoegende waarde van Idols? Zie het volgende voorbeeld:

Dan even de jury. In de jury zitten: Idols-winnaar Jamai Loman (ja die met een gele zonnebril), zangeres Eva Simons, dj Ronald Molendijk en oud-presentator van het programma Martijn Krabbé. Die laatste valt niet echt te plaatsen. Natuurlijk een zanger, artieste en dj hebben vast wel verstand van muziek maar Martijn toch niet? Wordt zijn toevoeging dan alleen maar een schreeuwende ‘Let the battle begin’?

Het AD meldt dat het programma in de beginjaren vijf miljoen kijkers heeft gehad. Vergelijk het even met The Voice of Holland dat nu gezien wordt als de meest succesvolle talentenshow. Dat programma heeft iedere vrijdag iets meer dan twee miljoen kijkers. Het zou een grote verrassing zijn als Idols hier bovenuit stijgt.

Van mij krijgt het programma één kans tijdens de eerste aflevering. Als ik dan in een scheur lig van het lachen, dan is het goed. Anders schakel ik liever over naar een van de andere 55 talentenjachten.