Donderdagavond, 20:25 uur, drank, chips en mijn voeten op tafel, wachtend op Wie is de mol? Op donderdag spreek ik met niemand af, want het is belangrijk dat ik de aflevering zie wanneer deze wordt uitgezonden. Dit uit angst dat ik op wat voor manier dan ook spoilers hoor. Ik kan natuurlijk gewoon mijn telefoon uitzetten, maar tijdens het kijken moet op twitter ‘#WIDM’ bijgehouden worden om te zien wat ik een minuut eerder zelf gemist heb. Voor de uitzending heb ik mijn mol-kijkende vrienden al een bericht gestuurd met “Kijk je live?”, want de theorieën moeten al tijdens de aflevering besproken worden. Wanneer ik iets in de aflevering niet begrijp is dat jammer, want er mag niet worden teruggespoeld, dan loop je alsnog achter.
Ieder jaar dezelfde stress waar ik toch steeds weer naar uitkijk. Maar dit jaar is het anders. Wie is de mol? is verplaatst van donderdag naar zaterdag. Reden is dat gezinnen het programma graag met hun kinderen kijken, want die mogen langer opblijven op zaterdag. Onzin, want de regel is: iedereen die wil kijken, regelt zelf dat ze op tijd voor de televisie zitten en zo niet dan hebben ze pech als ze informatie krijgen die ze nog niet wilden weten. Wat maakt het voor kinderen nou uit als ze de aflevering pas een dag later kijken. Als al die kinderen voor half negen naar bed moeten, dan kunnen ze niets aan elkaar verraden. Het is ook rot, omdat ik zelf niet meer aan mijn eigen regel kan voldoen. Ik werk op zaterdag en ben niet op tijd thuis om de aflevering meteen te kijken. Want hoewel ik het zelf een erg goeden reden vind, wordt ‘Ik moet Wie is de mol? kijken’ niet gezien als goed excuus om vrij te krijgen.
Ik ben helaas genoodzaakt mijn vriendin te verbieden om Wie is de mol? zonder mij te kijken, iets waar ik andersom waarschijnlijk geen rekening mee zou houden. Door groepsgesprekken is WhatsApp een gevaarlijk terrein. Mijn telefoon moet uit. Ik wil niet weten wie er allemaal wél aan het kijken is en al helemaal niet wat er allemaal leuk is aan de aflevering, wie verdacht gevonden wordt en waar ik goed op moet letten.
Dit jaar wordt na de echte aflevering van Wie is de mol? ook nog een nabeschouwing uitgezonden, Moltalk. Hier worden alvast alle hints uit de aflevering besproken. Dit was er vorig jaar ook al, maar omdat het toen nog alleen op internet te zien was, waren er minder kijkers. Het lijkt op afgesproken werk. Misschien ben ik wel te goed in het kijken van Wie is de mol? en heeft mol-kijkend Nederland achter mijn rug om afgesproken dat ik een achterstand moet krijgen. Hmm, misschien een molactie
Zaterdagavond, 20:25 uur, niks op de tafel. Vijf minuten later nog steeds niks en een half uur daarop ook niet. Ik weet niet precies hoe laat ik daar wel zit, want ik heb geen telefoon om de tijd op te kunnen zien. Ik weet in ieder geval zeker dat het zaterdag is, of zondag héél vroeg. In ieder geval voor ik ga slapen.

 

————————————————–Spoiler alert:——————————————–

 

Ellie is de mol trouwens. (Of Klaas, want MOLCFKLAAS toch?)