Het overlijden van David Bowie domineerde afgelopen week de media. Zij eerde de popicoon met het volop draaien van zijn muziek, aan hem gewijde uitzendingen en voorpaginanieuws. Hier een overzicht van de belangrijkste mediamomenten.

 
Maandagochtend werd het overlijden van David Bowie (69) bekendgemaakt via zijn officiële website. Zijn zoon, Duncan Jones, bevestigde dit nieuws op Twitter met een kinderfoto van hem en zijn vader en de volgende tekst: “Erg jammer en verdrietig om te zeggen. Het is waar. Ik ben voorlopig offline.”

Geplaatst door David Bowie op zondag 10 januari 2016

Innovatieve en relevante muzikant
Het nieuws over zijn plotselinge dood zorgde voor veel geschokte reacties over de hele wereld. Op Twitter spreken verschillende belangrijke namen uit de Nederlandse media hun verdriet uit over het verlies van de muzieklegende. Lees verder onder de tweets:

De media brachten het nieuws over Bowie’s overlijden groots. Muziekjournalist Leo Blokhuis gaf daar maandagochtend in Goedenmorgen Nederland een reden voor. “David Bowie is tot aan zijn laatste snik een innovatieve en relevante muzikant geweest. Deze man heeft zoveel gezichten laten zien en is altijd zo snel geweest met het uitzetten van trends. Echt een hele grote muzikant.”

Bowie-special vs. herinneringen ophalen
Niet alleen op Twitter en Facebook staan de media stil bij het overlijden van Bowie. Maandag overspoelde het nieuws over zijn dood vele nieuwssites en blikten de media veelvuldig terug op zijn leven. Dinsdag speelt Bowie een belangrijke rol in de landelijke kranten. NRC Handelsblad kwam zelfs met een special over de artiest waarin onder andere werd teruggekeken naar zijn vele verschillende gedaantes en zijn beste albums, films en interviews.

Trouw berichtte een stuk minder over de popicoon dan de concurrenten. “David Bowie is alle media-aandacht absoluut waard”, zegt Wendelmoet Boersema, chef Nieuwskrant en Crossmedia bij Trouw. “Helaas zijn wij een dunnere krant en hebben wij een kleinere redactie, waardoor wij geen 25 berichten aan Bowie kunnen wijden. Daarnaast hebben wij in verhouding minder artikelen over zijn overlijden, omdat onze doelgroep iets minder fan van hem is dan bijvoorbeeld de lezers van NRC.” Wel kwam Trouw met een ongebruikelijk artikel over David Bowie voor de voorpagina. “Wij hebben gekozen om een oud-collega herinneringen op te laten halen aan een interview met Bowie dat hij jaren geleden afnam, omdat het anders is en wij met iets bijzonders wilden openen. Je weet dat iedereen het overlijden van de popicoon op de voorpagina zet, dus kijk je hoe je met iets speciaals kunt komen.”

David Bowie - Heroes (album cover 1977)

Foto: Juliana Luz

Radiostations eren muzieklegende
Op de radio werd ook stilgestaan bij het overlijden van David Bowie. Giel Beelen draaide een uur lang alleen maar Bowie-hits na het nieuws vernomen te hebben. Verder wijdde 3voor12 maandagavond een hun uitzending aan Bowie. Daarnaast zond Radio 10 Gold maandag de hele dag muziek uit van de Britse zanger. “Toen het nieuws bekend werd dat David Bowie op 69-jarige leeftijd was overleden aan kanker, vonden we dat wij als radiostation van de Grootste Hits Aller Tijden iets moesten doen”, schrijft programmadirecteur Roland Snoeier op de website van het radiostation. “Daarom hebben we besloten dat ons DAB+ radiostation Radio 10 Gold, dat normaal uitsluitend hits uit de jaren 60 en 70 draait, maandag alleen de grootste hits van David Bowie zou draaien.”

Veel emoties in De Wereld Draait Door
De hele uitzending van De Wereld Draait Door stond maandagavond in het teken van de artiest. Met Giel Beelen, muziekjournalist Leo Blockhuis en regisseur Ivo van Hove sprak Matthijs van Nieuwkerk over Bowie’s Broadway musical Lazarus, zijn nieuwe album Blackstar en de hoogtepunten uit zijn carrière. Ivo van Hove, die als laatste met de artiest samenwerkte en wist van zijn ziekte, vertelt in het programma vol emotie over zijn laatste ontmoeting met Bowie. “Bij de première van Lazarus stond hij op het podium en de Volkskrant schreef nog dat hij daar glorieus en in zijn volle glorie stond, maar hij was het podium nog niet af of hij zakte helemaal in elkaar. Toen wist ik dat het de laatste keer zou zijn dat ik hem zou zien.”

Foto cc: Mikey