Voetbalclubs die zonder toedoen van een journalist de fans bereiken; het kan met Periscope. Het gebruik van de livestream app neemt ook in het betaalde voetbal toe. Vervangt Periscope hiermee de voetbaljournalist of biedt de app juiste nieuwe kansen voor de sportjournalistiek?

 In augustus van het vorige jaar bereikte Periscope de mijlpaal van tien miljoen gebruikers. De app, die door Twitter zelf werd ontwikkeld, maakt het mogelijk om live video’s te streamen op een smartphone, die op Twitter verschijnen. Al snel blijkt dat Periscope niet alleen voor persoonlijk gebruik is, zelfs voetbalclubs wagen zich aan het gebruik van de app. Alleen al in de Eredivisie gebruiken ADO Den Haag, Ajax, AZ, Feyenoord, FC Groningen, PSV, SC Cambuur en Willem II Periscope.

Voetbalapp

Ook in de Jupiler League (het tweede profniveau van Nederland) wordt Periscope al door een zestal clubs gebruikt. Hiermee lijkt Periscope zich te ontwikkelen tot een voetbalapp.

periscope eredivisie

“Dankzij Periscope kunnen we supporters meer bij onze club betrekken”, vertelt Hanneke Jaanen, mediacoördinator van PSV. “We bieden een uniek kijkje achter de schermen. We gebruiken Periscope voor live persconferenties, trainingen, contractonderhandelingen en allerlei andere activiteiten rondom PSV.”

ADO Den Haag was de eerste Nederlandse club die gebruik ging maken van Periscope. Danny van Voskuilen, communicatiemedewerker van de club, noemt de app ‘vernieuwend’. “We hebben bijvoorbeeld al een aantal Q&A’s met spelers gehouden. Kijkers kunnen live reageren. Wij krijgen dat binnen en daarop kunnen we onze uitzending live aanpassen.”

Periscope Jupiler League

Gevaar of kans?

Periscope maakt het voor clubs mogelijk om direct in contact te komen met haar achterban; dus zonder de tussenkomst van een journalist. Want waar de journalist normaal gesproken de persconferenties bijwoont, zenden clubs deze nu live uit. Waar de sportverslaggever eerst zelf spelers deed interviewen, worden nu live interviews door de club zelf gehouden.

Willem Vissers, chef sport van de Volkskrant, denkt niet dat Periscope de voetbaljournalist vervangt. Hij ziet de komst van livestream-apps zoals Periscope niet zo somber in. Hij noemt het eerder een kans. “Je bent minder doorgeefluik en is niet per se erg. Er zit namelijk een groot grijs gebied tussen wat PR is en wat journalistiek is. Laat die clubs zich bezighouden met de meer gekleurde berichtgeving en hou je als journalist vooral bezig met de objectieve berichtgeving.”

Vissers meent dat journalisten de uitzendingen juist wel moeten bekijken. “Ja, het is meer gekleurde berichtgeving, maar wellicht zit daar een journalistiek interessant verhaal in. Uiteindelijk willen voetbalfans ook objectieve berichten over hun club. Dan moeten ‘wij’ klaarstaan. Periscope is handig, maar lang niet alles.”