Marco van der Heide aan de bal namens SC Cambuur, 2012. Links Almere City-speler Gino Felixdaal. Foto door: © Dijks Fotografie.

Er zijn vele manieren om als journalist aan het werk te komen, ook zonder journalistieke studie. Oud-voetballer Marco van der Heide en ex-wielrenner Thijs Zonneveld schreven tijdens hun sportcarrière al columns en rolden zo de (sport)journalistiek in. De twee vertellen over het begin van hun journalistieke carrière, het nut van een journalistieke opleiding en hun toekomst in de journalistiek.

Van der Heide stond van 2011 tot 2013 onder contract bij SC Cambuur, maar een hersenschudding maakte een vroegtijdig einde aan zijn voetballoopbaan. Toch bleek dit allerminst een afscheid te zijn van zijn lievelingssport. “Toen ik bij Cambuur speelde, had ik al een column in het Friesch Dagblad, vanwege journalistieke ambities. Van kleins af aan schreef ik al veel. Na het voetbal ben ik me er echt op gaan richten”, vertelt de voormalige middenvelder. Inmiddels schrijft hij voor onder andere het Friesch Dagblad, Dagblad van het Noorden en voetbalblog Catenaccio.

Ook als hij niet geblesseerd was geraakt, was hij waarschijnlijk journalist geworden. “Bij Cambuur, dat toen nog in de Jupiler League speelde, leek ik door te breken, maar het had zomaar gekund dat ik terug was gegaan naar de top van het amateurvoetbal. Ik had me al ingeschreven bij een journalistieke opleiding, maar dat is er nooit van gekomen. Als prof heb je een mooi voetballeven, maar je bent de hele week op de club en hebt weinig tijd voor andere dingen.”

Geen journalistieke opleiding

Ook Zonneveld rolde via columns het vak in. In tegenstelling tot Van der Heide had de oud-wielrenner vroeger nooit dergelijke ambities. “Ik heb rechten gestudeerd. Tijdens mijn wielerloopbaan begon ik een blog. Journalisten merkten dat op en vroegen of ik columns wilde schrijven. Ik begon bij het Leidsch Dagblad en het Haarlems Dagblad. Toen ik stopte als wielrenner, kon ik overal aan de slag.” Na omzwervingen bij het voormalige gratis dagblad De Pers en NRC Handelsblad is Zonneveld inmiddels in dienst van het Algemeen Dagblad. Ook heeft hij een wekelijkse column op NU.nl en is hij regelmatig op televisie te zien bij praatprogramma’s rondom de Tour de France.

Zonneveld ziet het als een voordeel dat hij geen journalistieke studie gedaan heeft. “Journalisten zijn erbij gebaat om vanuit verschillende invalshoeken te kijken en te experimenteren. Zeker als columnist is creativiteit erg belangrijk. Ik hoor dat er op de opleidingen veel dogma’s zijn die de creativiteit van studenten eruit halen. Persoonlijk heb ik niets gemist.”

Specialisatie

Volgens Van der Heide kom je ook zonder journalistieke opleiding aan de bak. “Als je solliciteert, maakt het niet uit of je journalistiek hebt gestudeerd of niet. Je kunt artikelen opsturen, een portfolio. Dan kan men beoordelen hoe goed ik schrijf en word ik op kwaliteit beoordeeld. Je kunt een studie doen om er veel van te leren, maar ook zonder kom je aan de bak.” Toch heeft de oud-voetballer enige ervaring met journalistiek onderwijs. “Ik heb een minor journalistiek gedaan tijdens mijn studie Bedrijfseconomie. Daar heb ik dingen van opgestoken, al blijft het heel theoretisch.”

De oud-speler van Cambuur staat ervoor open om over andere onderwerpen dan voetbal te schrijven, maar ziet in dat zijn specialisatie hem grote voordelen biedt. “Het wordt al iets breder, ik ben ook bezig met andere sporten. Zo had ik onlangs een interview met een volleybalcoach.” Dit beviel Van der Heide goed, maar hij beseft ook dat hij daar minder vanaf weet dan van voetbal. “Dat maakt het moeilijker om het in een goede context te plaatsen. Als journalist heb je een groot voordeel als je heel veel van één onderwerp af weet.”

Ook Zonneveld schrijft over sport, maar wil zich graag in andere thema’s verdiepen. “Ik zie mezelf niet eeuwig in de sportwereld rondlopen. Ik heb geen uitgestippeld carrièreplan, maar politiek interesseert me, net als bijvoorbeeld de vluchtelingencrisis of de bankencrisis”, vertelt de oud-wielrenner, die in 2008 aan zijn journalistieke loopbaan begon. “Mijn huidige werk doe ik met plezier, maar als ik hetzelfde trucje blijf herhalen en alles al een keer gezien heb, ga ik een andere uitdaging zoeken. Het is belangrijk dat een journalist zich blijft verwonderen en verbazen.”

Image Credits: © Dijks Fotografie .