De livestreamapplicatie Periscope is uitgeroepen tot App of the Year in de Amerikaanse Apple AppStore. De app, die sinds maart dit jaar gratis te downloaden is, wordt ook door journalisten gebruikt om een eigen stream op te zetten. In Nederland hebben een aantal media een account op Periscope, maar dat betekent nog niet dat ze elke dag een vlog maken.

Iemand die dat wel doet is politiek commentator Frits Wester van RTL Nieuws. Hij is een van de actiefste gebruikers van Periscope in Nederland. Elke dag maakt Wester een Fritsvlog waarin hij de waan van de dag bespreekt.

Wester begon na afgelopen zomer met Periscope. “Ik werd er op attent gemaakt door collega’s om ermee aan de slag te gaan. We gebruiken de app nog niet zo lang. Daarom zijn we er nog een beetje mee aan het experimenteren.”

Kijkje op de redactie

De politiek commentator legt uit waarom de redactie is gaan periscopen. “Het doel van de vlog is om de kijkers te laten zien waar wij als redactie mee bezig zijn. Je moet het zien als een ankeiler voor het nieuws van vandaag. Het is een extra toevoeging voor ons om op meerdere manieren het nieuws te belichten.”

Soms gebruikt Wester de app om iets persoonlijks te melden. “Ik kwam erachter dat ik nu dertig jaar op het Binnenhof actief ben. Dat vond ik wel leuk om te vermelden, maar meestal gaan we in op hetgeen dat er op de dag speelt en we vloggen alleen iets als er iets te melden is.”

Eigen gezicht

In januari dit jaar werd Periscope gekocht door Twitter. Om de app te gebruiken heb je een Twitter-account nodig. Wester kan zijn vlogs dagelijks delen met meer dan 575.000 volgers. Maar kan je als journalist, werkende voor een groot medium, wel een eigen gezicht hebben? “Ik hoor dat heel vaak, maar ik zie het heel anders. Het is het merk Frits Wester dat in dienst is van RTL Nieuws. We overleggen namelijk altijd over wat erin komt en dan gaan we zoals we ook altijd aan het eind van de vlog zeggen: ‘aan de slag’.”

 

Image Credits: Flickr/ Anthony Quintano.