LexisNexis stopt de samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek (KB) na mislukte onderhandelingen over het verlengen van de licentie. Freelancejournalisten met een jaarpas van de KB kunnen per 1 januari 2016 niet meer terecht bij de krantendatabank.

Nu betalen jaarpashouders van de KB slechts 15 euro per jaar om toegang te krijgen tot LexisNexis. In het nieuwe jaar zullen zij minimaal 1800 euro moeten neerleggen voor een individueel abonnement bij de databank. Veel (freelance)journalisten uitten op social media hun onvrede.

Hoofdredacteur Guido van Eijck van Yournalism maakt veel gebruik van LexisNexis, maar zal in het nieuwe jaar een alternatief moeten gaan zoeken. “Het wordt voor freelancers heel lastig. LexisNexis is de enige databank waarin je krantenartikelen kunt vinden die teruggaan tot 1990. De Persgroep heeft wel een uitgebreid archief. Maar daar kun je als eenling ook niet in.” Hij noemt alternatieven zoals Digibron en Delpher, maar die zijn volgens hem niet zo compleet als LexisNexis. Van Eijck gebruikt het krantenarchief vaak voor research voor kleinere stukken en onderzoeksprojecten. “Het is jammer. Ik werk er al sinds mijn studie mee, dus ik ben eraan gewend.”

1800 euro
Ook onderzoeksjournalist Vincent Verweij baalt ervan dat hij straks geen gebruik meer van het krantenarchief kan maken. “Of ik moet 1800 euro per jaar voor een individueel abonnement gaan betalen, maar dat is niet op te brengen”, vertelt hij. “Bij artikelen die ik schrijf, heb ik in de researchfase LexisNexis nodig om te kijken wat er al eerder over is geschreven en wanneer wat is gebeurd.” Een goed alternatief heeft hij nog niet gevonden. “Er zijn bij individuele kranten wel archieven waar je in kunt zoeken, maar ook dan moet ik bij elke krant een los abonnement hebben. Dit is tijdrovend. Ik heb niet de tijd om elke krant af te zoeken.”

LexisNexis laat weten dat zij op dit moment verschillende oplossingen voor freelancejournalisten aan het overwegen zijn. Een abonnement via de KB zal het in ieder geval niet meer zijn. “Het KB-abonnement is niet bestemd voor commercieel gebruik, en dit gebeurde wel”, zegt Martijn de Breet van LexisNexis. Een concrete oplossing, zoals bijvoorbeeld een collectief abonnement voor freelancers, is er nog niet. “We willen de mogelijkheden met de Nederlandse Vereniging van Journalisten bespreken en dan moeten er natuurlijk ook nog een heleboel journalisten zijn die zich aanmelden. Maar we willen graag helpen.”

Image Credits: Pixabay.