Vorige week maandag kwam Thijs Römer bij RTL Late Night vertellen over de nieuwe film The Revenant en zagen we beeldmateriaal van zijn interview met Leonardo DiCaprio. Als Römer en andere BN’ers op televisie de filmrecensent uithangen, hebben we dan nog professionele filmjournalisten nodig?

“Het gaat de filmmaatschappij om aandacht. Als Thijs Römer praat over een bekende film of bekend persoon, trekt dat ongetwijfeld meer kijkers dan een filmjournalist die doorgaans stukjes schrijft”, zegt filmjournalist Robbert Blokland. Volgens Blokland zijn er twee kwaliteiten die een journalist moet bezitten: je moet veel kennis in huis hebben en je moet goed kunnen formuleren. “Misschien hoef je deze kwaliteiten dan niet te bezitten voor de werkzaamheden die zij doen, het zijn korte interviews die voornamelijk voor amusement bedoeld zijn, maar ik weet niet of ze genoeg in huis hebben om kritisch te zijn. Filmjournalist is een écht vak wat wij beoefenen. Er zijn mensen in Nederland die serieus met het vak bezig zijn en er iets in willen bereiken.”

Paul Hauer, blogger op filmliefhebber.com, heeft er absoluut geen problemen mee dat Thijs Römer dit doet zonder filmjournalist te zijn. “Er zijn genoeg bloggers en redactieleden die uit passie voor films schrijven, maar daar niet speciaal een opleiding voor hebben gevolgd. En in alle eerlijkheid vind ik dat ook niet belangrijk als de producties genoeg entertainmentwaarde bevatten en ook van een toegevoegde waarde kunnen zijn.”

Ervaring vs. Status
Blokland heeft een postdoctorale opleiding Journalistiek in Groningen gedaan. Is het dan niet zuur dat een BN’er als filmliefhebber deze werkzaamheden kan doen dankzij zijn status, terwijl je er zelf voor hebt gestudeerd? “Ik vind het zelf leuker om stukken te schrijven, omdat je dan langere gesprekken kan voeren met de sterren en ook een beetje de diepte in kan gaan. Ik ben dit vak gaan doen omdat ik het leuk vind, omdat ik films eerder wilde zien dan de rest van Nederland en om mensen enthousiast te maken voor films. Ik twijfel ook niet aan de intenties van Thijs Römer en Jan Kooijman, want dat zijn enorme filmfans. Maar er is een verschil tussen een BN’er die praat over films en een journalist die praat over films. Wel gun ik het ze van harte, en soms denk ik wel eens: dat had ik ook gewild! Toch begrijp ik dat als Jan Kooijman iets zegt bij een televisieprogramma er dan meer mensen kijken.”

Er is een verschil tussen een BN’er die praat over films en een journalist die praat over films – Robbert Blokland

Een filmblogger heeft natuurlijk ook een enorme passie voor films en misschien wel meer kennis dan bovengenoemde acteurs, dus waarom nodigt Humberto Tan Hauer dan niet uit? “Er is natuurlijk een heel groot verschil tussen iets op beeld vertellen of om het in een artikel te schrijven. Ik denk ook dat een BN’er met een bepaalde status eerder binnenkomt bij het publiek dan een relatief onbekende blogger die uit zijn passie over films schrijft. Dus ik vind dit niet zo erg, hoewel ik een uitnodiging van een programma zoals RTL Late Night nooit zou afslaan.”

Image Credits: Screenshot RTL XL.