De reputatie van Ibrahim Kargbo is nooit bewust geschaad door de Volkskrant, zegt VK-journalist Willem Feenstra. De reputatieschade is het enige mogelijke gevolg van de berichtgeving, die volgens de journalist nog een vervolg gaat krijgen. “We hebben nog wat dingen achter de hand.”

Onderzoeksjournalisten Willem Feenstra en Menno van Dongen waren zeker van hun zaak. Voormalig Willem II-speler Ibrahim Kargbo zou samen met een aantal collega’s honderdduizend euro hebben ontvangen van goksyndicaten om wedstrijden tegen Ajax en Feyenoord met minimaal twee doelpunten verschil te verliezen.

De voetballer Kargbo, afkomstig uit Sierra Leone, werd als enige hoofdrolspeler in de eerste VK-berichtgeving over hét voetbalschandaal van Nederland neergezet. Ongeveer een jaar na publicaties van Feenstra en Van Dongen is Kargbo echter nog steeds niet veroordeeld.

Reputatieschade

Trok de Volkskrant te snel een conclusie? “Absoluut niet”, is het antwoord van Willem Feenstra, die voor zijn verhalen over matchfixing afgelopen jaar de Tegel in de categorie ‘talent’ won. “Wij hebben Kargbo’s reputatie niet onterecht beschadigd.”

Feenstra is van mening dat je als journalist vrij kunt bewegen. “Wij hoeven niet bang te zijn voor juridische consequenties”, vervolgt Feenstra. “Wij hebben er tevens geen belang bij dat hij wordt opgepakt, we willen slechts het verhaal vertellen. De veroordeling – dat is het probleem van justitie. Niet van de journalist.”

De 33-jarige mandekker is inmiddels actief in de zevende divisie in Engeland. Voorheen was Kargbo nog actief op het hoogste niveau in Kazachstan, terwijl hij tijdens de Volkskrant-aantijgingen in Portugal voor tweededivisionist Atlético Clube de Portugal uitkwam.

Nuelson Wau speelde tien jaar voor Willem II, waarvan drie seizoenen als teamgenoot van de Sierra Leoner. “Ik vind het nog steeds allemaal moeilijk te geloven”, zegt Wau. “De laatste keer dat ik hem sprak vertelde hij mij alleen dat hij erg boos was, maar het fijne weet ik er verder ook niet van. Het hele verhaal heeft zijn carrière en leven hoe dan ook ontzettend beïnvloed.”

Geen twijfel

Feenstra staat nog steeds achter zijn oorspronkelijke berichtgeving. “Voordat wij het artikel publiceerden, hebben we natuurlijk een aantal afwegingen gemaakt, maar ik heb nog steeds geen enkele twijfel.”

De integriteitcommissie van de KNVB komt volgens Feenstra binnenkort met een rapport. Het onderzoek van justitie loopt nog: “Het feit dat het zich vijf jaar geleden heeft afgespeeld, maakt het justitionele verhaal moeilijk. Normaal kun je met tappen een eind komen, maar met terugwerkende kracht kun je dat niet doen. Als ze de zaak niet denken te winnen, zullen ze hem niet maken”, aldus Feenstra.

De Volkskrant-journalist verwacht begin volgend jaar een nieuw artikel te publiceren over Kargbo. “Een verhaal met aanvullend bewijs. We hebben namelijk nog wat dingen achter de hand, maar dat hebben we tot nog toe wegens vertrouwelijkheid van de verstrekking niet kunnen publiceren. Wat gepubliceerd is, was naar onze mening ook voldoende informatie.”

Klik hier voor een timeline van de matchfixing-berichtgeving.

 

Image Credits: Atlético Clube de Portugal official Facebook page.