Een stage is onmisbaar voor aankomende journalisten. In de praktijk wordt tenslotte het vak geleerd. Stagiairs zijn geen volwaardige krachten, maar toch zijn de nieuwsredacties blij met hun hulp. Moeten stagiairs op nieuwsredacties zich als zodanig bekendmaken? Wetenschapsvoorlichter Michel van Baal vindt van wel. Denkt iedereen daar zo over?

Stagiairs die zich niet als stagiairs voorstellen, is volgens Van Baal vragen om ongelukken. In een artikel op zijn blog legt hij uit dat praktijkleerlingen vaak een opdracht krijgen waarvan ze niet weten wat ze er mee moeten doen. Van Baal zegt dat de bron last kan hebben van stagiairs die niet precies weten waar ze naar op zoek zijn. ‘‘Dat leidt nog wel eens tot oeverloze processen, en soms tot het vruchteloos op de kop zetten van de halve organisatie.’’ Bovendien wil hij feedback kunnen geven. Stagiairs zijn er tenslotte om te leren.

Dat roept wel de vraag op of bronnen stagiairs evenveel informatie geven als dat ze bij reguliere verslaggevers zouden doen. Van Baal reageert op de website van De Nieuwe Reporter, waar zijn artikel ook verschenen is, dat er sowieso verschillen zijn in bereidheid tot medewerking. ‘’Daar moet je toch mee leren omgaan lijkt me. Ik kom regelmatig mensen tegen die met bepaalde media niet willen meewerken omdat de betrokkene ze niet ‘zwaar’ of ‘serieus’ genoeg vinden.’’

AD Rotterdams Dagblad
Hoe denken redacties over het bekendmaken van de journalist in opleiding? Bij het AD Rotterdams Dagblad zijn ze het daar niet mee eens. Stagebegeleider Leon van Heel vindt dat het niet nodig is om te melden dat de bron te maken heeft met een stagiair. ‘’Het gaat erom dat er een volwaardig artikel geschreven wordt dat goed genoeg is voor de krant. Het maakt niet uit of dat door een stagiair gebeurt. Dat is ook een verslaggever.’’

Dan de stagiairs zelf. Wat denken zij over het bekendmaken van hun identiteit. Rutger Meijer, momenteel stagiair bij diezelfde krant, geeft aan dat het AD hem niks verplicht. ‘’Ik zeg gewoon dat ik van het AD ben. Ik zou ook niet weten waarom het relevant is om te melden dat ik een stagiair ben.’’ Op de opmerking dat de bron dan feedback kan geven, antwoordt hij duidelijk: ‘’Feedback krijg ik wel van redactieleden.’’

De Telegraaf
Bij de Telegraaf is hetzelfde geluid te horen. Oud-stagiair Rutger de Quay vertelt dat hij geen specifieke instructies kreeg van zijn leidinggevende. ‘’Ik belde gewoon als Rutger de Quay van de Telegraaf. Ik keek het kunstje af en heb daar geen commentaar over gehad.’’

Op de redactie van het AD Rotterdams Dagblad en de Telegraaf wordt er dus weinig aandacht aan besteed. Het is duidelijk dat zij het niet relevant vinden of een stagiair of een vaste verslaggever contact met een bron opneemt. Zij vinden het niet nodig dat een stagiair vertelt dat hij een journalist in opleiding is.

Image Credits: Flickr / Fredrik Rubensson.