Still Youtube-filmpje

Het radiosportprogramma Langs de Lijn wordt per januari vervangen door Langs de Lijn En Omstreken. Het avondvullende programma wordt op alle doordeweekse dagen uitgezonden op NPO Radio 1 en is een samenwerking tussen Nederlandse Omroep Stichting (NOS) en Evangelische Omroep (EO). Wat is het gevolg voor de vaste luisteraars van Langs de Lijn? NOS-presentatoren Robbert Meeder en Gio Lippens vertellen over het nieuwe programma.

Langs de Lijn En Omstreken wordt na de jaarwisseling iedere werkdag van half negen tot elf uur uitgezonden (op maandag van half tien tot elf uur). De toevoeging ‘En Omstreken’ is een indirecte verwijzing naar de EO. Robbert Meeder is al jaren presentator van NOS Langs de Lijn. Hij gaat het nieuwe programma presenteren, samen met Renze Klamer (EO). Ook Herman van der Zandt, Jeroen Stomphorst (beiden NOS), Margje Fikse en Tijs van den Brink (beiden EO) maken onderdeel uit van het presentatieteam.

Meer ruimte voor sportverslagen

Het programma verandert behoorlijk en dat zal voor de vaste luisteraars van Langs de Lijn even wennen zijn, denkt Meeder. “Maar het belangrijkste sportnieuws zullen we in de eerste periode van 2016 nog steeds in het laatste uur concentreren”, vertelt Meeder. “Ik denk wel dat mensen het sportforum op zaterdagmiddag gaan missen.” Dat onderdeel verhuist naar de maandagavond.

Ook Gio Lippens is al jaren een van de presentatoren van Langs de Lijn. Hij wordt de vaste stem van het sportnieuws tijdens het Radio 1 Journaal in de ochtend. Lippens vindt het nieuwe programma een prettige toevoeging. “Verslaggevers en commentatoren hoeven straks niet meer in andere programma’s in te breken en we krijgen meer ruimte om sportevenementen goed te laten horen. De luisteraar wordt straks beter geïnformeerd.”

Op papier vindt Meeder het idee van Langs de Lijn En Omstreken er leuk uitzien. Hij denkt dat er zeker behoefte is voor het programma: “Deze vorm luistert lekker weg en de luisteraar is direct op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen.” Ook Lippens heeft positieve verwachtingen: “Ik heb het vermoeden dat het luisteraandeel groter gaat worden. Dat baseer ik op het feit dat er ook veel sportluisteraars zijn op de zondagmiddag.”

Wonderlijk huwelijk

In de zomer van 2014 presenteerde Meeder tijdens het WK Voetbal al eens samen met Tijs van den Brink (EO) het programma Radio Brasil. “Vanaf het moment dat ik met hem ben gaan zitten, voelden we elkaar goed aan,” zegt de 56-jarige presentator. “Het was een prettige openbaring. Mede naar aanleiding daarvan hebben we besloten om nu weer de samenwerking te gaan zoeken. Jaren geleden maakte de EO alleen zwaar christelijke programma’s. Daarom dacht je dat het een combinatie was die helemaal niet kan.” Toch blijkt het een goede combinatie, schrijft ook Wim Eikelboom van de EO op de website van Dit is de Dag. “Zo op het eerste gezicht is het een wonderlijk huwelijk, maar het gaat fijne radio opleveren. Wederzijds is er vertrouwen in elkaar en waarderen we elkaars professionaliteit als radiomakers met een missie.”

In eerste instantie ging de NOS-presentator ervan uit dat hij met Tijs zou gaan samenwerken. Bij de EO willen ze Tijs echter ook inzetten voor andere programma’s, voor zowel televisie als radio. Nu wordt Renze Klamer zijn vaste mede-presentator. “Ik heb hem al een paar keer ontmoet”, aldus Meeder. “Het klikt helemaal tussen ons en dat is erg belangrijk bij een radioprogramma.”

Wijzigingen NPO Radio 1

De komst van Langs de Lijn En Omstreken is een van de velen wijzigingen in het schema van NPO Radio 1. Het NOS Radio 1 Journaal krijgt nieuwe presentatoren met als centrale presentator Jurgen van den Berg en vaste stemmen voor onder meer sport, politiek en het weer. Daarnaast komt er een nieuw programma van de NOS en NTR in plaats van de middaguitzending van het Radio 1 Journaal, getiteld Nieuws en Co. Er zijn nog meer veranderingen: het EO-programma Dit is de dag wordt met een halfuur ingekort en het MAX-programma Twee Dingen verdwijnt helemaal. De eerste aflevering van Langs de Lijn En Omstreken is op maandag 4 januari 2016.

Image Credits: Screenshot YouTube/NOS.