Als journalist moet je meegaan met de verschillende ontwikkelingen op online gebied. Facebook, Instagram maar ook Snapchat biedt een platform. In verschillende landen wordt er al volop gebruik gemaakt van Snapchat. Ook in de Nederlandse media wordt er geëxperimenteerd met de app. De NOS zoekt nog naar een geschikte vorm voor nieuws op snapchat. Metro ziet het wat anders: ‘’voor ons is het voornamelijk lollig bedoeld’’

 

Wat is snapchat?

Snapchat is een app voor op je mobiele telefoon. Je kunt foto’s en filmpjes naar je vrienden sturen die enkele seconden in beeld blijven, daarna verdwijnen ze. Wereldwijd heeft de app 200 miljoen actieve gebruikers. Nederland telt twee miljoen gebruikers met als doelgroep de jeugd. Om het nieuws aantrekkelijker te maken bij de jeugd is dit dus een geschikt platform. Maar hoe kun je dat nu goed aanpakken? Zit de jeugd wel te wachten op nieuws via snapchat? NOS Lab en Metro vertellen over hun bevindingen.

 

NOS-lab

De NOS zit nog in haar pilotfase. Sanne van den Aakster, communicatiemedewerkster van NOS, vertelt dat hun snapchataccount een project is van NOS-lab. ‘’In dit lab worden diverse experimenten en innovaties gedaan om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland via diverse kanalen en platformen weet wat er speelt’’,  aldus Sanne.

 

Metro

Terwijl NOS nog in haar pilotfase zit, weet Metro wel al precies wat ze willen met snapchat. Johan van Boven, snapchatter van Metro, zegt: ‘’Snapchat is voor de de fun, hard nieuws brengen we dan ook niet via dit kanaal. Het is nieuws met een knipoog en een kijkje achter de schermen. Wat andere platformen ermee doen moeten ze zelf weten, maar voor ons is het voornamelijk lollig bedoeld.’’ Metro is wel nog aan het bekijken wat aanslaat en wat niet.

 

Toekomst

Metro is van plan om zo door te blijven gaan met snapchat zolang het aan blijft slaan. Voor de NOS ligt dit nog anders, Aakster: ‘’De komende maanden gaan we in de pilot ontdekken of snapchat voor een lange termijn goed werkt. Zolang de pilot nog loopt is het niet zeker of het een vast onderdeel gaat worden.’’

 

Snapchataccounts

Het is dus nog even afwachten of snapchat echt het nieuwe platform voor de journalistiek in Nederland is. De pilot van NOS snapchat is te volgen onder de naam: nosnieuws. Metro is te volgen onder de naam: snapmetro.