Eens in de zoveel tijd laait de discussie weer op over het gebrek aan etnische diversiteit op de Nederlandse nieuws- en mediaredacties. Is het een probleem? Moet er iets veranderen? Mediaredactie sprak met diversiteitsadviseur Carmelita Serkei en peilde de meningen op straat.

Marianne Zwagerman sprak in haar column op BNR van afgelopen dinsdag over het feit dat er “geen discussie mogelijk is, de cijfers spreken voor zich”. Hiermee doelde ze op een onderzoek van het NRC eerder dit jaar, waaruit bleek dat de redacties van negen grote kranten en mediabedrijven niet erg ‘etnisch divers’ waren. De Nederlandse bevolking bestaat voor ongeveer elf procent uit mensen met een niet-westerse afkomst. De onderzochte redacties (waaronder die van NOS Nieuws, RTL Nieuws en Nu.nl) bestaan – gemiddeld gezien – maar voor slechts drie procent uit allochtonen.

Maar is het gebrek aan etnische diversiteit op de redacties écht een probleem? Carmelita Serkei vindt van wel. Ze zet zich in om diversiteit op redacties te bevorderen en geeft advies. “Elke journalist moet op de hoogte zijn van wat er speelt in de samenleving. Ook moeten ze daar duiding aan kunnen geven. Als de redacties niet erg divers zijn, is de berichtgeving voor mensen met een andere etniciteit mogelijk niet representatief,” stelt ze. “Voor zowel de professionaliteit als de geloofwaardigheid van de redactie is het van belang om divers te zijn.”

Volgens Serkei moet de hele systematiek omgegooid worden. “Het is een gevoelig onderwerp op redacties. Maar er moet wel iets veranderen. Kijk bij het aannemen van personeel bewust naar mensen met andere achtergronden. Er zijn écht wel zeer deskundige en bekwame journalisten, cameramannen en schrijvers van een andere etniciteit,” vindt ze. Volgens Serkei trek je deze mensen dan niet voor bij de sollicitatieprocedure. “Zo lang je kijkt naar de competenties van iema

inforgraphic

 

-nd, is het niet van belang wat voor achtergrond diegene heeft. Maar als je redactie meer divers moet zijn, vind ik dat je absoluut bewust mag selecteren.”

Verder adviseert ze om altijd te kijken hoe het ervoor staat met je netwerk. “Gebruik niet altijd dezelfde vertegenwoordigers en bronnen. Want ook dit moet een weerspiegeling zijn van de samenleving. Maar het is ook weer niet zo dat je mensen met andere achtergronden moet gaan spreken omdat ze zo zijn. Nee, je spreekt ze omdat ze ook deskundig kunnen zijn. Of omdat ze ook een leuk verhaal kunnen vertellen, ” stelt ze.

De verantwoordelijkheid ligt volgens Serkei niet bij de overheid. “Nee, die kunnen alleen maar stimuleren en straffen. De verantwoordelijkheid ligt volledig bij de mediaorganisaties. Zij kunnen voor verandering zorgen. Zij moeten het doen,” concludeert ze.

 

Maar wat vinden de mensen op straat er eigenlijk van? Merken zij iets van het gebrek aan etnische diversiteit op de Nederlandse redacties? Mediaredactie ging de straat op:

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/228666986″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]