Betaalde promotie via Facebook

Door Myrthe de Graaf & Karlijn Hartveld
In de vorige post kon je lezen hoe wij met onze Facebookpagina van 67 likes naar 155 likes gingen door middel van gratis Facebook promoting. In deze post laten wij zien hoeveel likes je met betaalde promoting binnenhaalt.

Toen we aan de promotie begonnen stond de teller op 164 likes. We hadden er ondertussen nog een aantal meer gekregen door het uitnodigen van vrienden.

Schermafbeelding 2015-10-15 om 22.55.54

Hoe activeer je betaalde promotie op Facebook?

Stap 1: Ga naar de statestieken van je pagina.

Stap 2: Klik vervolgens op ‘vind-ik-leuks’.

Stap 3: Scroll naar beneden en klik op de knop ‘pagina promoten’.

Stap 4: Vervolgens komt onderstaande screenshot in beeld.
Schermafbeelding 2015-10-15 om 22.56.50

Schermafbeelding 2015-10-15 om 22.57.05
Stap 5: Vul als eerst de locatie in. Bedenk goed wie je wil bereiken. Wij kozen voor een bereik in heel Nederland.

Stap 6: Kies je tags (interesses). Waar gaat jouw pagina over?

Stap 7: Nu ga je jouw advertentietekst schrijven. Maak hem pakkend, mensen moeten zich uitgenodigd voelen om jouw pagina te liken en/of bekijken.

Stap 8: Vul een leeftijdscatagorie en geslacht in voor jouw doelgroep.

Stap 9: Bepaal hoeveel geld je in je pagina wilt steken. Onder het budget wat je invoert komt een verwachting in aantal vind-ik-leuks per dag te staan. Je kan een standaard bedrag kiezen, maar ook zelf een invoeren.

Stap 10: Kies de looptijd van je promotie en dan alleen nog betalen! De betaling verloopt met iDeal, Credit Card, PayPal of een bankoverschrift.

Schermafbeelding 2015-10-15 om 22.58.06

Wij hebben promotie voor zeven dagen gekocht. We kozen voor een bedrag van twee euro per dag, dus in totaal veertien euro. De verwachting van Facebook was dat wij tussen de drie en tien vind-ik-leuks per dag zouden kunnen krijgen.

Resultaat:

Schermafbeelding 2015-10-15 om 22.58.54

 

Op de bovenstaande screenshot is te zien dat wij in totaal met 29 likes gegroeid zijn.

Schermafbeelding 2015-10-15 om 22.59.22

Maar, op de screenshot hierboven is te zien dat wij slechts twintig likes door de betaalde promotie binnen gehaald hebben. Dit spreekt de verwachting van Facebook tegen, omdat wij nu gemiddeld 2,8 likes per dag kregen. Dit ligt zelfs onder het minimum van drie likes die de verwachting aangaf.

Uit dit onderzoek concluderen wij dat niet betaalde promotie op Facebook het meest effectief is. Door het delen van berichten, vrienden uit te nodigen en mond-op-mond reclame is onze pagina met 88 likes gestegen. Met betaalde promotie kregen wij maar twintig likes. Dit is een groot verschil. Betaalde promoting is de makkelijkste weg naar likes, maar niet de snelste weg. Stop veel moeite in je pagina om succes te boeken. Voor meer tips, zie onze vorige post.