Het eerste wat iemand te binnenschiet bij het horen van de naam Islamitische Staat zijn zaken als onthoofdingen, terreurdaden of erfgoedverwoestingen. Dit soort woorden worden namelijk veel gebruikt door de media als het gaat over IS. Zorgt dit voor angst en onrust bij het Nederlandse volk?

https://soundcloud.com/martynovic/is-tilburg-bang-voor-de-islamitische-staat

Wil je het item van RTL Nieuws zien? Klik dan hier.

Door negatieve mediaberichtgeving wordt de islam in een bepaald venster geplaatst, dit noem je ook wel framing. De constante negatieve berichtgeving over de islam, mede door de opkomst van IS, zorgt ervoor dat het geloof telkens in een slechter daglicht wordt gezet.  Herman Beck, hoogleraar godsdienstwetenschap, vertelt meer over hoe de media bericht geven over de islam en waardoor dit frame ontstaat.

https://www.youtube.com/watch?v=XRL8IpeQgLE&feature=youtu.be

Niet alleen de IS heeft ervoor gezorgd dat er een negatief beeld is ontstaan. In de historie zijn er periodes aan te wijzen die hebben bijgedragen aan het beeld van de islam. Dit hatende frame is al van een ontzettend lange periode afkomstig. De enige manier om dit tegen te gaan is positief nieuws, maar is het dan nog wel nieuwswaardig?

https://www.youtube.com/watch?v=OxDkkuwSItI&feature=youtu.be