Met de vraag “Ziet een camera er professioneler uit dan een smartphone?” zijn we in Amsterdam de straat op gegaan. Na het winkelend publiek ondervraagd te hebben kwamen we tot verschillende conclusies. Een camera is een stuk professioneler, maar ook weer meer intimiderend. Smartphones zijn daarentegen wel een stuk mobieler.

Filmen met je smartphone
Het filmen met een smartphone brengt enkele problemen met zich mee. Zo is het filmen zonder statief een probleem. Misschien zijn het de zenuwen of het lange staan met filmen, maar de trillende handjes werken niet bevorderend op het beeld. Een statief bij het filmen is wel een must. Helaas gaat dit ten koste van de mobiliteit; juist waar smartphonejournalistiek om draait. Bij een interview kan filmen echter wel zonder statief. Een veel kleinere tripod, een statiefje met drie pootjes, biedt door zijn compacte formaat hier de uitkomst.

Beeldkwaliteit
Bij de straatinterviews hebben we in automatische stand gefilmd. De Sony Xperia Z1 filmt in 1080p met 28 frames per seconde (fps). De meeste televisiebeelden die wij kennen worden met 24fps gefilmd. Dat wilt zeggen dat er 24 ‘foto’s’ in één seconde gemaakt worden. Met 24fps worden mooie beelden gecreëerd. Zodra je snelle actie filmt, blijkt 24fps echter onvoldoende om een scherp beeld te leveren. 28fps zou dus beter zijn voor snelle actie. Over de kwaliteit van de standaard camera-app valt dus niets te klagen. Wanneer het filmpje echter ge-edit en geüpload is valt de beeldkwaliteit terug. Dit zou je kunnen verhelpen door een betaalde edit-app, die misschien niet op de smartphone verkrijgbaar is. Grootste probleem met de Sony Xperia Z1 was de focusfunctie tijdens het filmen. Tijdens de interviews verloor de camera regelmatig zijn focus met een wazig beeld als gevolg.

Geluid
De microfoon van een smartphone pikt het volledige (achtergrond)geluid op. Dat betekent dat de telefoon auto’s, fietsers, wind, spelende kinderen, kortom alles oppikt. Voor straatinterviews of beelden buiten is dit niet ideaal; iets opnemen in een stille ruimte waar bijna geen achtergrondgeluid is kan wel. Zo raadt Geertje Algera, mojo bij KRO-NCRV, een dasspeldmicrofoon aan. Een kleine investering die zich terugbetaald in beter geluid.

Editen
Om te editen hebben we de onbetaalde versie van KineMaster gebruikt. Deze is te downloaden in de AppStore. Met KineMaster is het mogelijk om meerdere lijnen onder elkaar te monteren. Het editen vergt enige oefening, maar eenmaal aan de gang werkt het programma perfect en is het zeer gebruikersvriendelijk. Eén nadeel van KineMaster is dat je muziek niet in kan laten springen. Om het gebruikte nummer (Kensington – Home Again) te knippen hebben we de laptop moeten gebruiken. Een ander nadeel van het onbetaalde programma is het watermerk tijdens het filmpje. Bij de betaalde versie vervalt deze, en dat is ook het enige verschil met de onbetaalde versie.

Mobiliteit
Het grote voordeel van smartphonejournalistiek: je hoeft niet meer met zware statieven en grote camera’s te slepen. Zie je een leuk shot? Telefoon uit je broekzak en meteen filmen. Je bent er meteen bij en hoeft geen statief en camera meer op te bouwen waardoor vervolgens het tafereel voorbij is.

Batterijduur
Batterijduur valt eigenlijk ook onder mobiliteit. Het nadeel van je smartphone is dat hij heel snel leeg gaat. Een kort item schieten en vervolgens editen lukt niet op één batterij. In ieder geval niet op mijn – ietwat verouderde – Xperia Z1. Dit probleem is op verschillende manieren op te lossen. Zo biedt een powerbank de ideale oplossing voor een mojo. Simpelweg je telefoon via het stopcontact opladen is ook een oplossing, maar dan kun je net zo goed je laptop pakken om op te editen.

Tijdsduur
Voor het filmen en editen zijn we twee dagen bezig geweest. Het filmen gaat absoluut sneller; je kan meer shots op verschillende plaatsen maken in een kortere tijd aangezien je mobieler bent. Korte items editen via je smartphone gaat relatief snel. Voor langere producties is een laptop/computer geschikter. Misschien niet qua tijd, maar wel qua handigheid.

Professionaliteit
En dan de hoofdvraag: “Ziet een camera er professioneler uit dan een smartphone?”. De geïnterviewden vonden dat een camera met statief er professioneler uit ziet. Het publiek krijgt dan ook het gevoel dat ze serieuzer genomen worden. De bevraagden vonden wel dat een smartphone minder intimiderend is; een grote camera maakt toch al gauw meer indruk. Hierdoor vinden mensen het wel makkelijker om te praten voor de camera. Een grote camera trekt aan de andere kant wel meer aandacht; er staan immers wel meer mensen met een smartphone te filmen.

Het desbetreffende filmpje: