Zoals een baby niet zonder speen kan, kan de journalist niet zonder nieuws. Nieuws consumeren ging nog nooit zo makkelijk, maar wat nou als je de hele dag op pad bent? Hoe blijft de mobiele journalist gemakkelijk up-to-date?

Nieuwsapps in overvloed

Nieuwsmedia innoveren continu om nieuws consumeren voor de lezer zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zowat ieder geschreven-, tv- of online medium heeft zijn eigen mobiele app. Het downloaden van deze apps is dan ook de eerste stap in een mobiele journalist (MOJO) zijn zoektocht naar nieuws. Het paradepaardje in de App Store is de app van Nu.nl. Het hulpmiddel had zo’n drie jaar geleden al 3,8 miljoen gebruikers en is ook nu nog de populairste nieuws-app van het land. De Nu.nl-app is door Apple tevens bestempeld als ‘keuze van de redactie’. Een mobiele journalist is met één nieuws-app op zijn of haar telefoon echter wel een arme boer. Een journalist kan niet zonder de ANP-app. Hieronder staan nog een aantal goed gewaardeerde nieuws-apps volgens de iOS-app store:

– Nationaal nieuws: De Telegraaf, Ad.nl Mobile, NOS Teletekst, RTL Nieuws Mobile

– Regionaal nieuws: 1Limburg, DvhN.nl, Omroep Brabant Nieuwsapp

– Internationaal nieuws: Buzzfeed, BBC News, CNN App for iPhone

Iedere krant in je broekzak

De mobiele journalist heeft niet altijd de tijd om ‘s morgens aan de eettafel de krant te lezen. Dit probleem valt met de online krantencollectie makkelijk op te lossen. Vrijwel iedere nationale krant heeft een speciale app ontwikkeld waarmee je de krant via je telefoon of tablet kan lezen.

Jouw interesse is jouw nieuws

Nieuws vergaren kan niet alleen via de vrij simpele apps van verschillende media. Er zijn ook geavanceerdere manieren om nieuws te consumeren via je telefoon. Zo stellen nieuwsapps als Paper, Blendle Trending en Flipboard elke dag een artikelenbundel samen uit alle kranten en tijdschriften, waar rekening wordt gehouden met jouw interesses. Zo wordt het nieuws filteren al voor je gedaan.

Nieuwsapps voor iedere hobby

Zoek je nieuws binnen een bepaalde rubriek, dan zijn daar ook honderden apps voor te vinden. Zo kunnen voetballiefhebbers nieuws vinden op 433 | Football. Volg je al het nieuws omtrent historie? Check dan de app Historiek. Ben je bezig met festivals? Dan is de app van Festileaks een handig hulpmiddel.

Social Media meer dan ‘een status’

Sinds de komst van social media is de drang om een primeur te hebben alleen maar gestegen. Een gebeurtenis komt meestal binnen enkele minuten op verschillende social media te staan. Ook voor een mobiele journalist is nieuws zoeken via social media ontzettend belangrijk. De MOJO kan via onder andere Twitter snel achterhalen waar iets gebeurd is en wat er gebeurd is, om vervolgens naar de locatie af te reizen met zijn smartphone op zak. Maar hoe maak je nou optimaal gebruik van de social media.

Facebook
Facebook is misschien wel het grootste sociale medium van de wereld. Het online netwerk is niet altijd even geliefd bij de journalist, er zou te veel onzin voorbij komen, maar desondanks toch onmisbaar. De website brengt de journalist gemakkelijk in contact met een breed netwerk en kan daarnaast precies zien waar hij of zij mee bezig is. Facebook is niet direct de makkelijkste en snelste manier om nieuws over gebeurtenissen te vinden, maar er valt wel degelijk nieuws te vinden. Het sociaal medium is makkelijk te gebruiken voor het op de voet volgen van bekendheden, belangrijke personen in verschillende vakgebieden en bedrijven. Door het ‘liken’ van pagina’s wordt door Facebook een zogeheten timeline samengesteld die jou up-to-date houdt binnen jouw interesses en werkveld. Nadeel is wel dat Facebook automatisch nieuws filtert door te kijken naar je ‘like-frequentie’, dus: hoe vaker je iemands berichten liked, hoe vaker je zijn posts terugziet in je tijdlijn.

Facebook werkt sinds twee jaar ook met hashtags. De functie wordt weliswaar weinig gebruikt door de Facebook-gebruiker en is daardoor niet heel erg van belang. Het grootste voordeel van Facebook is de evenementenagenda. Veel evenementen worden gepromoot door middel van een Facebook-event. Door jezelf ‘aanwezig’ te zetten bij zo’n event krijg je, naast een melding als het event bijna start, ook meldingen wanneer er nieuws is over het evenement.

Twitter
Voor journalisten is Twitter bij uitstek het belangrijkste sociale medium. Niets is sneller dan de 140 tekens die de getuige van een gebeurtenis op zijn Twitteraccount zet. Daarnaast kent Twitter genoeg gebruikers die geobsedeerd zijn met een onderwerp en het ook op de voet volgen. Zo zijn er Twitteraccounts die alles posten wat Kanye West uitvoert of accounts die het laatste nieuws over Barbie zo snel mogelijk aan hun volgers ten gehore willen brengen.

Mensen laten ook graag een mening horen via Twitter. Twitteraars als Jan Roos, Geert Wilders en Tim Hofman komen zo nu en dan in het nieuws na aanleiding van één van hun tweets. Door meningen te zoeken via het sociaal platform is het ook gemakkelijk om een interessante interviewkandidaat te vinden en benaderen. Op Twitter vind je namelijk altijd voor- en tegenstanders van een bepaald standpunt.

De Twitter-zoekbalk is voor de Twitterende journalist als de Bijbel. Hashtags zijn op Twitter ontzettend populair en daardoor ook belangrijker en gebruiksvriendelijker dan op Facebook. Zoek je nieuws in de buurt van Tilburg? Dan valt er ‘#tilburg’ al snel wat te vinden. Ben je op zoek naar slachtoffers van een brand op de HAN? Zoek ‘#HAN #brand’ en ‘gij zult vinden’.

Een groot voordeel van de Twitter-zoekbalk is dat ook zonder hashtag gezocht kan worden. Je kunt ook heel simpel zoeken naar bijvoorbeeld ‘brand op HAN’ met resultaat. Hierdoor mis je nooit tweets die over het onderwerp gaan doordat er geen hashtags gebruikt zijn.

Snapchat
Snapchat is een vrij nieuw sociaal medium waarop nieuws te vinden valt. De app wordt door onder andere festivals en artiesten gebruikt om als eerste nieuws naar buiten te brengen. Daarnaast kent Snapchat een aantal media-partners die hun eigen verhaal op de app plaatsen.

Alles in één smartphone

Een smartphone is een erg handig apparaat voor een journalist. Nieuws zoeken gaat simpel en snel via de verschillende nieuwsapps en social media. Je hebt het nieuws altijd in je broekzak zitten en kunt ook direct contact zoeken met interviewkandidaten of organisaties doordat je je telefoon al vast hebt. Vaak is een klik op een telefoonnummer al genoeg. Je beschikt via je smartphone ook over je geheel zelf samengestelde netwerk van telefoonnummers, Facebook-gebruikers en -pagina’s, Twitteraars, LinkedIn-gebruikers en e-mail-contacten.

Dankzij apps als Flipboard en Blendle Trending hoef je niet eens meer de hele krant door te snuffelen op zoek naar de artikelen binnen jouw interessevak. Apps zijn snel, simpel, gebruiksvriendelijk en altijd bij de hand. Allemaal handige vereisten voor een MOJO.