Facebook Mentions, een app waarop een livestream kan worden gestart, is sinds kort ook voor journalisten verkrijgbaar in de App-store. Waar voorheen alleen beroemdheden als Beyoncé en Christiano Ronaldo gebruik konden maken van de app, kunnen media als The New York Times en The Washington Post zich nu ook aanmelden.

Via Mentions kunnen Facebookgebruikers in contact komen met hun volgers. De app is alleen te gebruiken voor geverifieerde gebruikers, deze zijn te herkennen aan het blauwe vinkje op hun Facebookpagina. Qua uitstraling heeft Mentions veel weg van Facebook. De app beschikt over een tijdlijn, waarin zogenoemde ‘posts’ verschijnen. Ook kunnen deze posts worden geliked, gedeeld en wordt erop gereageerd. De knop ‘Trending’ laat zien wat op dat moment speelt in de wereld. Via de zoekoptie kun je op zoek gaan naar mede-gebruikers, en deze volgen. De mede-gebruikers beschikken ook over een blauw vinkje. In het onderdeel ‘Mentions’ is te zien in welke berichten jouw pagina wordt genoemd.

Wat kan de app?

Wie via Mentions een bericht wil posten, kan dit op precies dezelfde manier doen als op Facebook. Je kunt je huidige locatie delen, je gemoedstoestand, of een foto. Dit kon eerder ook op Facebook. Wel is er een nieuwe optie, de V&A (Vraag en Antwoord) functie. Hierin kunnen gebruikers een Vraag & Antwoord met hun volgers starten. Sinds augustus is het ook mogelijk een livestream te starten. De gebruiker maakt als het ware een eigen live-uitzending voor zijn volgers. De gebruiker kan er voor kiezen de uitzending ook via zijn gewone Facebookpagina te streamen.

Iedereen die lid is van Facebook kan de livestream volgen. Wel kunnen alleen de volgers via Mentions direct reageren gedurende de uitzending. Hierdoor vindt interactie plaats tussen maker en kijker. Toch kan de maker ook kiezen deze reacties uit te schakelen, door simpelweg op de chat knop onderin het scherm te drukken. Hij is dus niet verplicht in te gaan op de reacties die hij krijgt. Nadat de uitzending afgelopen is, zie je in het scherm het aantal likes, reacties en shares.

Wat hebben journalisten aan mentions?

Een bron die niet bij naam of bedrijf genoemd wil worden stelt dat Facebook als doel heeft om de journalisten naar hen toe te trekken, in plaats van naar Twitter. Daarnaast concurreren zij nu met Periscope en Meerkat, vergelijkbare tools waar journalisten tegenwoordig ook gebruik van maken. Het idee van Mentions is dat journalisten makkelijker nieuws kunnen vinden, contact kunnen maken met hun volgers en hun verhalen makkelijk kunnen delen. De journalist kan dus een onafhankelijke livestream beginnen, waarvan hij het onderwerp en de indeling zelf bepaalt. Via de Vraag&Antwoord functie kan de journalist op zoek gaan naar bronnen of de meningen van zijn volgers peilen.

Naast voordelen voor de journalist, heeft de app ook een aantal nadelen. Allereerst moet een journalist via Facebook een aanvraag indienen, om zo een geverifieerd profiel (met blauw vinkje) te krijgen. Alleen dan kan hij de app onafhankelijk gebruiken. Daarnaast kan de journalist alleen gevolgd worden door geverifieerde gebruikers, waardoor hij met een V&A het ‘gewone’ publiek niet kan bereiken. Het bereik van de app is voor journalisten dus niet naar gewenste grootte. De Nederlandse journalist zal het voorlopig toch nog even met Twitter, Periscope en Meerkat moeten doen. Mentions is hier voorlopig nog niet beschikbaar.