Ophef en verontwaardiging. Streetlab is genomineerd voor de Gouden Televizierring. Nog veel erger, Heel Holland Bakt is niét genomineerd. Nostalgisch denk ik terug aan 4 jaar terug, toen Voetbal International de prijs won. Dat mocht niet van de zogeheten experts (noem Bert van de Veer). Ook nu heeft iedereen met een naam een mening over de nominatie van Streetlab.

 

“Als Streetlab wint, is dat het failliet van de Gouden Televizier-Ring”, liet programmamaker Cornald Maas zich optekenen in De Gelderlander. Streetlab haalt nauwelijks 300.000 kijkers, wat niet opweegt tegen de 2 miljoen van Heel Holland Bakt (Omroep MAX). “Het gaat om een publieksprijs, en je spreekt je waardering voor een programma uit door ernaar te kijken.” Daar zit je toch aardig mis, Cornald. Moeite doen om een stem uit te brengen is toch net iets meer een blijk van waardering dan lusteloos voor je uit te zitten loeren.

 

Omroepbaas Jan Slagter van MAX toonde eveneens zijn onvrede. Voornamelijk over het feit dat online stemmen nu de enige mogelijkheid is, iets wat het bejaarde publiek van MAX niet zou kunnen. Eigenlijk onbegrijpelijk dat hij zoiets aankaart. Nagenoeg alles gaat tegenwoordig via het internet. Dus ook stemmen voor verkiezingen. Slagter overweegt om zich met MAX terug te trekken van toekomstige verkiezingen. Hey Jan, geen probleem. Ouderenzenders maken toch geen kans op nominaties.

 

Streetlab werd vooral genomineerd doordat ze op internet zo populair zijn, iets wat niet eerder een nominatie opleverde. Via sites als Youtube en Dumpert kregen ze veel kijkers. Veel filmpjes zitten qua kijkcijfers tegen of boven het eigen Tv-programma. Tijden veranderen. Een vervelend cliché, maar wel passend bij dit onderwerp. Met de huidige opzet van de Televizier-Ring zullen er in de toekomst nog veel meer ‘internetprogramma’s’ op de nominatielijst terecht komen. Maar so what? Het heet niet voor niets een publieksprijs. Onvrede uiten over een nominatie is min of meer een minachting voor het publiek. Programma’s worden nu eenmaal afgestemd op het jongere publiek. Dat moeten we niet willen tegenhouden.

 

De kloof tussen TV en internet wordt steeds kleiner. Daar kan men niet omheen. Ikzelf zit ook nooit meer voor de TV. Ik blijf hooguit hangen bij De Wereld Draait Door als ik dan toevallig aan het eten ben. Alles wat ik wil zien, kijk ik terug. Online. Zo werkt het tegenwoordig gewoon. Het is veel makkelijker, je hebt namelijk geen gebonden tijdstip. Niet alleen online TV kijken wordt steeds populairder, ook Youtube is al jaren aan het groeien qua populariteit. Youtube is tegenwoordig veel meer mijn ding dan televisie. Luchtiger, echter, dichterbij de kijker. Allemaal dingen die ik ondervind als ik Youtube vergelijk met televisie.

 

Tot slot nog even terug naar de Televizier-Ring. Ik snap niet waar de kritische mensen zich druk om maken. Het lijkt wel alsof die mensen denken dat programma’s een prijs nodig hebben om écht gewaardeerd te worden. Newsflash: dat is niet zo. Na alle heisa en verontwaardiging is één ding zeker, ik stem op Streetlab.