De Fontys Hogeschool voor Journalistiek heeft samen met de IRMI (Institute for Regional Media and Information) uit Oekraïne een initiatief opgezet om Nederlandse journalistiekstudenten te verbinden met Oekraïense studenten die hun eigen nieuwsblog bijhouden. “Op deze manier kunnen studenten kennis en vaardigheden uitwisselen met buitenlandse scholieren over het onderhouden van een eigen nieuwssite”, aldus de Oekraïense Aleksey Soldatenko, medeoprichter van het initiatief.

“In totaal werken er twintig studenten aan de nieuwsblog, wat onderdeel is van een programma voor Universiteitsstudenten die geïnteresseerd zijn in journalistiek”, vertelt Soldatenko. “Met het initiatief willen we hen in contact brengen met Nederlandse journalistiekstudenten via een Skype-sessie, zodat ze samen kunnen sparren over zaken waar je mee te maken krijgt als je een nieuwsblog bijhoudt.” Dit is echter niet het enige wat Soldatenko met het initiatief wil bereiken. “Uiteindelijk willen we samen met de Nederlandse studenten een gezamenlijk artikel schrijven over een belangrijk onderwerp als bijvoorbeeld de vluchtelingenproblematiek.” Op de vraag of het mogelijk is om de Oekraïense studenten te spreken over het initiatief, vertelt Soldatenko dat dit geen probleem is. “Ik zorg ervoor dat ze je vanmiddag tijdens hun redactievergadering via Skype bellen.”

Enige tijd later verschijnt er een Skype-verzoek, waarna er een videoverbinding wordt gemaakt met Oekraïne. Zes nieuwsgierig ogende studenten turen geïnteresseerd in de camera van de laptop, die ze aan het eind van de tafel hebben neergezet. Na een enthousiast ‘hello’ en een voorstelronde, geeft een van de drie Engelssprekende studenten aan dat de groep graag wat vertelt over hun project en het initiatief.

“We komen van verschillende Universiteiten in Kharkiv”, vertelt Alex, een van de Oekraïense studenten, terwijl zijn redactiegenoten zijn verhaal in het Oekraïens aanvullen. “De meeste van ons doen een studie die helemaal niks met journalistiek te maken heeft, maar we zijn er allemaal graag mee bezig. Er zijn daarentegen maar enkele studenten die na dit programma daadwerkelijk journalist willen worden.”

“Op onze nieuwsblog schrijven we vooral ‘eerlijk’ nieuws, we zijn namelijk van mening dat de Oekraïense bevolking niet altijd voldoende wordt geïnformeerd”, vervolgt Alex. Op de vraag in hoeverre ze de Oekraïense media vertrouwen, kijken de studenten elkaar aarzelend aan. “Daar weten we zo geen antwoord op, wij proberen met onze nieuwsblog in ieder geval altijd zo objectief mogelijk te zijn”, vertelt Natali, die tegenover Alex zit.

Zin om deel te nemen aan het initiatief hebben de studenten in ieder geval wel. “We kijken er enorm naar uit om met de ‘Dutch students’ in gesprek te gaan en hopen wederzijds veel van elkaar te leren, van wat de beste structuur is tijdens een ochtendvergadering tot het ontwerpen van een mooie lay-out”, besluit Alex.

Nadat er over en weer, als een soort voorproef op het daadwerkelijke initiatief, nog enkele vragen over het bedrijven van journalistiek zijn gesteld en beantwoord, sluit de groep in koor af met een vrolijk ‘bye’ en wordt de verbinding verbroken.