Trevor Noah presenteerde afgelopen maandag voor het eerst The Daily Show. De vervanger van Jon Stewart, die de afgelopen zestien jaar het gezicht was van de Amerikaanse talkshow, wacht een zware taak om zijn voorganger te doen vergeten. Niet veel mensen zouden deze taak op zich durven nemen.

Zoals Noah het zelf omschreef tegenover de kijkers in de uitzending van afgelopen maandag: “Ik kan me voorstellen dat dit net zo vreemd is voor jullie als het is voor mij. Jon Stewart was niet alleen een late night host. Hij was vaak onze stem, onze toevlucht en op vele manieren onze politieke vader. En dat maakt het raar, want onze vader heeft ons verlaten.”

Het was zeker even wennen toen Noah en niet Stewart de studio in kwam gelopen met de bekende jingle op de achtergrond. Maar vanaf het moment dat de 31-jarige Noah onder daverend applaus plaatsnam op de ‘heilige stoel’, was van gewenning geen spraken meer. De Zuid-Afrikaanse comedian liet duidelijk zien dat hij zijn voorganger niet wilde imiteren. Waar Stewart meestal tierde en brulde, begon de Zuid-Afrikaanse comedian zijn talkshowhost carrière rustig en vrolijk. Met een glimlach van oor tot oor, die de gehele uitzending duurde, nam de presentator onder andere het bezoek van de Paus onder de loep. Ook het vertrek van Joe Boehner, als voorzitter van het Amerikaanse huis van afgevaardigden, werd behandeld. Hij miste hierbij af en toe Stewarts felheid, al waren het ook niet echt de meest spannende onderwerpen die werden behandeld.

Vooral het interview met de gast van die avond, comedian Kevin Hart, sloeg geen deuk in een pakje boter. Waar Jon Stewart de Amerikaanse traditie om gasten de hemel in te prijzen vaak naast zich neerlegden, gaf Noah zijn gast een constante stortvloed aan complimenten. Dit is jammer maar ook vrij logisch, aangezien je als beginnend presentator je gasten nog enigszins bevriend wil houden.

Is The Daily Show daardoor minder vermakelijk om naar te kijken? Zeker niet. Noah liet, met zijn scherpe grappen en aanstekelijke glimlach, maar weer eens zien waarom Stewart hem naar voren geschoven heeft als zijn plaatsvervanger. Door vaak terug te vallen op zijn Zuid-Afrikaanse achtergrond en huidskleur, geeft Noah een andere insteek aan het programma. Hierdoor heb je het gevoel dat je naar een nieuwe talkshowhost aan het kijken bent, in plaats van een imitator van Jon Stewart. 

Bovenstaande foto afkomstig van Youtube. Hier onder staat de link naar het filmpje:

Gerelateerde artikelen:

http://mediaredactie.fhj.nl/index.php/2015/09/23/jon-stewart-wint-laatste-emmy-met-the-daily-show/