De discussie laait ook dit jaar weer op: welke kleur krijgt piet op tv? Nickelodeon kiest in zijn programma ‘Op weg naar pakjesavond: Sint vermist’ voor een ongeschminkte piet, terwijl in RTL’s ‘De Club van Sinterklaas’ de oude vertrouwde, zwarte variant te zien zal zijn. Het Sinterklaas journaal laat zijn keuze nog in het midden.

Nickelodeon liet al op 27 augustus weten dat zij dit jaar kiezen voor ongeschminkte pieten. De reden: “Het belangrijkste is dat elk kind zich thuis voelt bij onze zender, ook in de Sinterklaasperiode”, aldus Judith Peters, hoofd marketing.

In tegenstelling tot Nickelodeon liet RTL op 22 september in een persbericht weten het dit jaar wederom te houden bij zwarte Piet, omdat ‘eenduidigheid’ in hun ogen belangrijk is. Verder geven zij wel aan: “Mocht op termijn de uitkomst van deze maatschappelijke discussie vragen om een verandering van het uiterlijk van piet, dan zullen wij daarin volgen”.

Het Sinterklaasjournaal laat weten hun plannen nooit van tevoren bekend te maken. Vorig jaar kwamen ze al met een aantal spraakmakende aanpassingen. Zo waren er al witte pieten, regenboog pieten en zelfs een zwarte Sint te zien.