Social media worden steeds invloedrijker. Hashtag-activisten oefenen druk uit op traditionele media en er worden gemeenschappen gevormd op Twitter. ‘Blacktwitter’ is er daar een van. Activisten houden zich bezig met het publieke debat over zwarte aangelegenheden voornamelijk in de VS, maar ook in Afrika of Europa. Social Media Specialist Herman Couwenbergh deelt zijn kennis.

“In Nederland is ‘BlackTwitter’ geen veelbesproken onderwerp. Kun je ‘BlackTwitter definiëren? 

“Het is moeilijk om een definitie van ‘BlackTwitter ’ te geven. Het is eerder een cultureel fenomeen of een spontane beweging te noemen. Het is nooit georganiseerd en er zit geen leidend persoon achter. Iemand gaf het deze naam en dit werd in Amerika door velen overgenomen.”

“Hoe is ‘BlackTwitter’ ontstaan?”

“Jaren geleden werd er onderzoek gedaan naar het gebruik van Twitter in Amerika. Uit onderzoek bleek dat het onder zwarte Amerikanen veel populairder was dan onder blanke Amerikanen. Maar liefst 26 procent van de zwarte gemeenschap deed aan Twitter. De blanken daarentegen kwamen op 19 procent. Op dat moment kwam de hashtag ‘BlackTwitter’ in beeld. In het begin werd deze hashtag gebruikt voor het op een grappige manier stereotyperen van zwarte mensen. Dit gebeurde via plaatjes met ironische, en soms ook racistische teksten. ‘Blacktwitter’ is nu een open gemeenschap die met elkaar in gesprek gaat over cultuur, ras en vooral gelijkheid. Hoewel de toon niet altijd even serieus is, komen er tegenwoordig veel mensen via deze gemeenschap in actie.”

Waar zien we de werking van ‘BlackTwitter terug?”

“De werking van ‘BlackTwitter’ was duidelijk te zien na de dood van Michael Brown, een zwarte, ongewapende tiener die werd doodgeschoten door een blanke agent in Ferguson, Missouri. Er verschenen talloze tweets over het voorval. Mensen tweetten over ‘Whitecops’ en ‘Blacklivesmatter’.

Blacktwitter

whitecop

Nog recenter is de première van het nieuwe seizoen van de serie ‘Empire’ van Fox die afgelopen donderdag uit kwam. ‘Empire’ is een Amerikaanse dramaserie die zich concentreert op een hiphop- en entertainmentbedrijf. De cast bestaat uit voornamelijk donkere mensen en haalde binnen een paar uur enorm veel hits op Twitter.”

Empire

“Heeft ‘BlackTwitter’ invloed op de berichtgeving in Nederland?”

“Het fenomeen is voornamelijk bekend in Amerika. Ik denk dat dit komt omdat de zwarte en blanke gemeenschappen daar meer tegenover elkaar staan dan in Nederland. In Nederland onderscheidt de zwarte gemeenschap zich minder van de blanken. Zij hebben daarom ook minder de behoefte om  met elkaar in gesprek te gaan over ras, cultuur en gelijkheid. Mensen die dat wel doen, worden in Nederland vaak meteen neergesabeld. Kijk naar de zwartepietendiscussie, dit is redelijk vergelijkbaar met de discussies op ‘Blacktwitter’. We moeten de kracht van Twitter niet onderschatten. Er vinden bewegingen plaats op het mediaplatform.”

 

Deze afbeelding toont de statistieken van de hashtag #BlackTwitter.