De Rijksuniversiteit Groningen heeft met Bart Brouwers een nieuwe hoogleraar journalistiek in dienst. Brouwers is de opvolger van Jeroen Smit die sinds 2011 werkzaam was aan de faculteit.

Na zijn studie Oost-Europese geschiedenis aan de Universiteit Utrecht was Brouwers jarenlang werkzaam in de journalistiek. In 1987 begon hij als redacteur bij Dagblad De Limburger om vervolgens in 2002 de hoofdredacteur te worden. In dezelfde functie vervolgde hij zijn loopbaan bij Sp!ts tot 2006. Vanaf 2010 is Brouwers werkzaam bij de Telegraaf Media Groep. Ook is Brouwers auteur van de boeken “Alles voor het Nieuws” (1994) en “Na de deadline” (2013).

Brouwers: ‘Het initiatief kwam van de universiteit en tegen zo’n aanbod kan je natuurlijk geen nee zeggen. Ik ben erg enthousiast dat me deze kans geboden is. Samen met Marcel Broersma zal ik leiding gaan geven aan de faculteit. Waar Marcel zich voornamelijk focust op het theoretische gedeelte, zal ik me meer op de praktijk richten vanuit mijn ervaring als journalist.”

Brouwers benadrukt het belang van internet en onderscheidend vermogen voor de nieuwe generatie journalisten. “Iedereen heeft tegenwoordig de middelen om een journalist te zijn. Iets wat écht moet veranderen is het denken vanuit de klassieke structuur. Een keuze maken tussen specialiseren in krant, tv of radio is niet meer van deze tijd. Specialiseren is belangrijk, maar niet op basis van medium. Focus op een bepaalde sector en bedien daarbij de geïnteresseerde doelgroep.”