Rianne Schuurman deed verslag over de bommelding in de Groningse Jumbo en werd daardoor een ‘Periscopefenomeen’ in medialand. Opmerkelijk omdat ze in het dagelijks leven werkzaam is in de communicatiebranche als zelfstandig professional. Maakt Periscope verslaggevertje spelen nu voor iedereen mogelijk?

Begin juni was er een bommelding in de Jumbo van Groningen en Schuurman was toevallig in de buurt voor een inzamelingsactie voor de voedselbank. Schuurman heeft vroeger een opleiding journalistiek gevolgd aan het Windsheim in Zwolle en is daarna de communicatie ingerold. “Ik heb gekozen voor de communicatie omdat dit breder is dan de journalistiek, dit paste gewoon beter bij me.” De verborgen journalist in haar zorgde ervoor dat ze de app Periscope opende en spontaan verslag deed van de situatie. Met de livestream en tweets informeerde ze haar volgers over wat er gebeurde tijdens de bommelding

Journalist is een vrij beroep, maar moet iedereen verslaggever kunnen spelen?

“Ik denk dat je het op je eigen manier kunt invullen. Niet iedereen kan professioneel verslaggeven, het is gewoon een echt vak. Met een app als Periscope zend je rechtstreeks uit wat je filmt zonder erin te knippen. Je krijgt tegelijkertijd ook berichtjes binnen met reacties van mensen die meekijken. Ik kreeg op een gegeven moment vragen of ik met medewerkers of de politie kon gaan praten. De politie moest er wel even aan wennen dat ik het filmde en dat er duizenden mensen meekeken. Sommige journalisten vroegen me om weg te gaan met de camera. Die hadden liever niet dat ik filmde”

Wat betekent dit voor de ambachtelijke journalistiek?

“Er zijn zeker mogelijkheden voor de journalistiek met streamingapps. Het is niet zo dat cameraploegen overbodig zullen worden. Voor spontane verslaggeving is dit zeker een toevoeging. De manier van verslaggeving kan hierdoor veranderen. Tijdens het periscopen maakte ik een uitzending waar al mijn volgers aan meewerkten. Het was een co-creatie en dat was het mooie. Ik stelde de vragen waar de mensen antwoord op wilden, die kreeg ik rechtstreeks binnen. Ik heb ook verzoekjes gehad om de persconferentie uit te zenden, maar ik mocht van de politie niet in het officiële persvak staan. Toen heeft een journalist van RTV Noord mijn telefoon overgenomen om live te kunnen blijven filmen.”

Wat zijn de verschillen tussen een professionele journalist en een burgerjournalist?

“Ik hoef natuurlijk geen verantwoordelijkheid aan een zender of baas af te leggen voor wat er wordt gezegd of wat er in beeld komt tijdens zo’n stream. Ik ben en blijf burger en heb geen andere titel. Ik word nu dan wel ‘burgerjournalist’ genoemd, maar daar zitten geen voorwaarden aan. Bedrijven als NOS of RTL moeten zich aan regels en codes houden, maar daar heeft een burgerjournalist geen last van. Hoewel ik wel vind dat je altijd respectvol moet blijven. Op sommige verzoeken ging ik dan ook niet in.”

Hoe reageerden de journalisten op jou?

“In het begin waren ze niet zo enthousiast. Ze hadden liever niet dat ik ze filmde tijdens het interviewen. Ik begreep dat wel, ik filmde hun interviews en zond het rechtstreeks uit terwijl zij het nog moesten monteren voor de uitzending. Met Periscope zet je de journalistieke wereld wat op z’n kop. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor burgers, maar ook voor journalisten, vind ik. Na hun opnames gingen enkele journalisten met me in gesprek en dat was zeker interessant. Zij hadden dit nog niet eerder meegemaakt. NOS zond mijn livestream uit, zij pikten het meteen op.”

Hoe heb je het zelf ervaren?

“Ik heb vooral lol gehad tijdens het hele gebeuren. Ik was natuurlijk bezig met alles filmen en probeerde antwoord te krijgen op de vragen van mijn kijkers. Ik kreeg ook hulp van journalisten van RTV Noord. Mijn batterij was bijna op en toen kreeg ik een batterij in mijn handen gedrukt, zodat ik verder kon blijven gaan. Er ontstond die middag een mooie samenwerking tussen RTV Noord, mij later hebben we die nog doorgesproken.”

Rianne heeft het label ‘burgerjournalist’ gekregen nadat ze met Periscope de bommelding in de Jumbo uitzond. Ze zette Periscope op de kaart, is te gast geweest bij Jinek en werd geïnterviewd door NOS en RTL.

Rianne schreef enkele stukken over haar ervaringen op De Nieuwe Reporter

https://www.youtube.com/watch?v=KEgEB0btgtQ

Image Credits: Beeld afkomstig van NOSop3.