The Daily Show viel afgelopen zondag flink in de prijzen bij de Primetime Emmy Awards. De Amerikaanse talkshow won de Emmy voor beste talkshow, beste script voor een talkshow en beste regie voor een talkshow. Het winnen van de Emmy’s was een mooie afsluiter voor presentator van de show Jon Stewart, die sinds augustus van dit jaar het programma verlaten heeft.

Het is voor de show van de Amerikaanse tv-zender Comedy Central niet de eerste keer dat ze in de prijzen vallen bij de Primetime Emmy Awards. Sinds de start van de talkshow in 1996, heeft The Daily Show al 17 Emmy’s in de zak kunnen steken. Het satirische programma wordt dan ook al jaren geprezen in de Verenigde Staten vanwege de manier hoe ze op humoristische wijze de politiek begrijpelijk en interessant weten te maken voor een jonger publiek.

Maar ondanks dat de show al vanaf 1996 van start is gegaan, begon het programma pas succesvol te worden toen Jon Stewart drie jaar later de nieuwe presentator werd. De in New-Jersey geboren Stewart wilde dat het programma, dat voor zijn aanstelling vooral een entertainment programma was, zich meer ging richten op de politiek. Dit vloeide voort uit de grote onvrede die de liberale comedian had over de huidige politiek en hoe de media daarover berichte. Zo wilde hij met de ‘nieuwe’ versie van het programma de strijd aangaan met de grote conservatieve rechtse zenders zoals FOX.

Dat The Daily Show een nieuwe koers ging varen met Jon Stewart als host, werd al gelijk duidelijk in de eerste aflevering. In de uitzending werd zowel, de toenmalig president van de Verenigde Staten, Bill Clinton als de Republikeinse partij hard aangepakt. De toon was gezet en voor Amerikaanse politici werd het al snel duidelijk dat men niet meer om Jon Stewart en The Daily Show heen kon.

Einde van een tijdperk

Dat The Daily Show dit jaar als grote winnaar uit de Emmy’s kwam, een maand na Stewarts laatste uitzending, zal bijna voor niemand als een verassing zijn gekomen. Het maakt maar weer duidelijk wat voor boegbeeld hij geworden is voor vele Amerikanen na 16 jaar The Daily Show. Want dat hij populair is onder de Amerikanen bleek wel toen, op de dag van zijn laatste uitzending, #Jonvoyage trendingtopic werd op Twitter. Met #Jonvoyage werd gedoeld op het vertrek van Stewart bij de show. Zelfs Barack Obama liet weten op Twitter grote waardering te hebben voor de talkshowhost. Zo tweette de Amerikaanse president: “Je bent een groot cadeau geweest voor het land.” 

Het vertrek van Jon Stewart betekent een eind van een tijdperk vol met kritische anekdotes en vlijmscherpe grappen. Zijn opvolger Trevor Noah, een Zuid-Afrikaanse comedian die meerdere malen al plaats nam in de show als ‘buitenlandexpert’, zal dan ook een hele kluif hebben aan het opvolgen van Stewart. Al heeft zijn voorganger er alle vertrouwen in dat het helemaal goed gaat komen met Noah. Zo zei Stewart in een interview met The New York Times over zijn oud-collega en opvolger: “Ik ben erg blij voor zowel de show als voor Trevor. Hij is een enorm talentvolle comedian en ik vond het geweldig om met hem te werken.”

En voor de mensen die bang zijn dat Noah niet met dezelfde vlijmscherpe en humoristische analyses als zijn voorganger zal komen hoeft niet bang te zijn. Als de Zuid-Afrikaan voortborduurt op wat hij al heeft laten zien in The Daily Show, kunnen we ook van hem weer de kritische satire verwachten die we al kenden van Stewart. Kijk het onderstaande filmpje van Trevor Noah in The Daily Show en beoordeel zelf.