Lichtgewicht laptopjes zijn heel handig voor de reizende verslaggever, maar vaak ook onbetaalbaar. Het loonstrookje van een freelancer is geen jackpot en hoe lichter de laptop, hoe duurder het wordt. Drie keer huur neertellen voor zo’n apparaat is een optie, maar het kan ook anders. Met behulp van een paar handige apps en een degelijke telefoon kom je al een heel eind.

Naast alle voor de hand liggende apps zoals Dropbox, WordPress, Soundcloud en Twitter zijn er veel andere handige apps die de rennende journalist een eind op weg kunnen helpen. Natuurlijk zijn al deze apps lekker gratis.

Microsoft Word

Microsoft_Word_2013_logo.svg

Wat veel mensen niet weten is dat Microsoft Word een mobiele versie op de markt heeft uitgebracht. Een longread uittypen op je telefoon is niet ideaal, maar als je geen keus hebt dan is het maar zo. De app is overzichtelijk en is voorzien van veel opties. Je zal niks te kort komen wanneer je je stukje tikt in de rij van de Kiosk wachtend op je
vijfde kop koffie van de dag.

Android iOS

PS ExpressAdobe_Photoshop_CS6_icon.svg

Tekst ondersteun je altijd met beeld. Je smartphone heeft waarschijnlijk een prima cameraatje, maar het kan altijd beter. Een hele fijne app om foto’s te bewerken is Adobe’s PS Express. Een compacte versie van het programma Photoshop. Je kunt niet gebruik maken van alle opties, maar wel van de belangrijkste. Zo kun je het contrast aanpassen, spiegelen, roteren, bijsnijden en filtertjes eroverheen plaatsen.

Android iOS

Splice

Soms zegt een foto niet genoeg en wil je er een video bij plaatsen, het liefst ook nog een beetje bewerkt zodat jouw gestruikel over vaktermen en diverse ongemakkelijke stiltes niet te horen zijn. Nu je jouw geliefde laptop met Premiere of Final Cut niet tot je beschikking hebt is Splice een prima alternatief. Splice geeft je de mogelijkheid om video’s achter elkaar te zetten, te knippen en van audio te voorzien. Ook hier kan je gebruik maken van die fijne filtertjes om je video net wat mooier te laten ogen. Voor bewerken van simpele video’s is dit zeker een handige app. Wat een pluspuntje is, is dat Splice geen vervelend watermerk voor of achter je video zet, daardoor blijft je video er prima uitzien.

iOS

Call Recorder

Een telefonisch interview kan heel fijn zijn, maar het wordt al lastig als je nergens rustig kunt zitten om aantekeningen te maken. No need for worries, met deze app kan je heel simpel je gesprek opnemen en terugluisteren. Nadeel is wel dat de app niet volledig gratis is. De app werkt met credits. Je krijgt vijftig credits cadeau waar je een aantal gesprekjes mee kunt opnemen. Daarna kan je in de ingebouwde winkel credits kopen tegen verschillende prijzen. Je kunt natuurlijk de app ook verwijderen en weer op de ouderwetse manier aan de slag gaan, met pen en papier.

Android iOS

Recordium

Naast tekst, beeld en video hebben we natuurlijk ook nog audio in ons arsenaal. Op je telefoon kan je gewoon een audio opname maken, dus dat scheelt al heel wat. De kwaliteit is soms een ander verhaal, maar daar kan je niks aan doen met een app. Met Recordium kan je makkelijk je audiofragment bewerken tot een piekfijne radioreportage. Om het overzichtelijk te houden kan je gedeeltes van je fragment markeren. Knippen in je bestand terwijl je luistert is ook geen enkel probleem. Als je klaar bent kan je het meteen uploaden naar je Dropbox, Soundcloud en andere diensten.

sdfsf

iOS

Pocket

Als journalist ben je slordig en chaotisch. Je ziet ook
honderden linkjes voorbij komen met interessante stukken, interviews of reportages. Als bookmark opslaan klinkt heel handig, maar al snel bulkt je lijst uit van de linkjes en ben je allang vergeten welke verhalen je wilde lezen. Pocket is daarbij heel handig. Met Pocket kan je video’s, foto’s en artikelen opslaan. Je kan de linkjes voorzien van tags waardoor je overzicht houdt. Wat extra handig is, is dat Pocket jouw account synchroniseert met al je apparaten. Een interessant verhaal dat je hebt gevonden op je telefoon kan je later gewoon op je laptop teruglezen.

Android iOS

Meerkat 16571671357_f50c31aa76_b

Grote kans dat jij je bevindt bij een persconferentie, demonstratie of ander groot evenement. Hoe handig zou het zijn om dat direct te kunnen livestreamen via je Twitter account? Meerkat is een livestreamingdienst waarmee je direct je beelden kan delen op het web. Of als je nou bij een concert bent van Coldplay of naast een winkelcentrum staat dat in de fik is gevlogen, met Meerkat kan je het delen. Pas wel op met je databundel, het vreet natuurlijk als een malle al je mb’s op.

Android iOS