Ondanks de grote media-aandacht voor het vluchtelingenprobleem trok de uitzending van RTL Late Night, die geheel in het teken stond van de vluchtelingen, een teleurstellend aantal kijkers. Met de ruim half miljoen kijkers weet de talkshow eerdere succesvolle inzamelingsacties niet te evenaren.

Naar de speciale uitzending van afgelopen maandag keken 529.000 mensen, dit zijn ruim 250.000 kijkers minder dan er normaal kijken naar de talkshow. Met de behaalde kijkcijfers komt RTL Late Night niet in de buurt van de kijkersaantallen die eerdere grote inzamelacties trokken, zoals bijvoorbeeld de actie uit 2010 voor de slachtoffers uit Haiti en de inzamelingsactie voor de slachtoffers van de Tsunami uit 2004. Destijds keken er, verdeeld over Nederland 2, RTL 4 en SBS 6, ongeveer 3,5 miljoen personen naar de inzamelingsactie voor de slachtoffers uit Haiti en 4,5 miljoen mensen naar de actie voor de slachtoffers van de Tsunami. Beide acties leverde enorme bedragen op voor Giro 555, met als uitschieter de 112 miljoen euro die werd opgehaald voor de slachtoffers van de Tsunami.

De vluchtelingenspecial behaalde daarentegen wel betere kijkcijfers als de meer recentere inzamelingsactie uit 2013 voor de slachtoffers uit Syrië. Naar de desbetreffende uitzending keken 350.000 mensen. Wat daarbij wel opvalt is dat er, ondanks het minder aantal kijkers, meer geld gedoneerd werd tijdens de actie uit 2013 dan tijdens RTL Late Night afgelopen maandag. Destijds werd er namelijk 1,2 miljoen euro opgehaald voor de slachtoffers uit Syrië, afgelopen maandag bleef het bedrag steken op 225.000 euro.

Spoorloos

Wat de reden van de lage kijkcijfers is blijft natuurlijk altijd gissen. Wel staat vast dat RTL Late Night, vanwege de lengte van de uitzending, een uur eerder begon. Hierdoor kwamen ze recht tegenover kijkcijferkanon Spoorloos te staan, wat ook afgelopen maandag weer door meer dan een miljoen mensen werd bekeken en als meest bekeken programma eindigde achter het NOS Journaal.

Daarnaast bleek ook al eerder uit cijfers van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) dat inzamelingsacties voor oorlogslachtoffers minder goed aanslaan dan acties voor natuurrampen. In 2013 maakte SHO bekend dat van het totale bedrag dat de organisaties ophaalde met hun 39 acties, maar liefst 75% naar hulp voor natuurrampen ging. Van het opgehaalde geld ging maar 14% naar oorlogslachtoffers.