Ken je dat gevoel van totale machteloosheid? Je bent je baan kwijt geraakt of die charmante persoon die helemaal je type is laat niks meer horen. Je loopt wekenlang rond met een enorme knoop in je maag. Angst en verdriet domineren je humeur. Dus blijf je de hele dag in je bed liggen met een voorraad films en genoeg troostvoer om een kleine olifant tevreden te houden.

Of toch niet? Omdat je bent ontslagen kun je nu eindelijk opzoek naar je droombaan. Misschien bedenk je zelf wel een heel nieuw medium en word jij degene waar elke journalist over praat.

Dit is op een simpele manier uitgelegd wat constructieve journalistiek inhoud. Constructieve journalisten brengen nieuws vanuit het perspectief van de oplossing in plaats van het probleem. Ik vind dit een hele mooie manier om nieuws te brengen. Door te schrijven vanuit de oplossing kun je als journalist ervoor zorgen dat mensen gemotiveerd raken om naar oplossingen van hun eigen problemen te kijken.

Als ik bijvoorbeeld de keuze had tussen de artikelen ‘Werkeloosheid nog steeds een probleem’ en ‘5 oplossingen voor werkeloosheid’, zou ik voor het oplossingenartikel gaan. Er zijn natuurlijk ook genoeg mensen die liever de probleemkant van een onderwerp lezen. Maar een constructief tussen alle problemen door zorgt voor een enorme verkleining van de negatieve mediasfeer.

De Deense journaliste Cathrine Gyldensted heeft een prachtig boek geschreven over deze vorm van journalistiek. From mirrors to movers beschrijft de positieve psychologische elementen van constructieve journalistiek. Journalisten denken dat zij de spiegel zijn van de maatschappij, maar volgens het boek van Gyldensted zijn ze juist de bewegers van de maatschappij.

In het boek wordt een heel hoofdstuk gewijd aan het Nederlandse medium ‘De correspondent’. De correspondent besteedt namelijk heel veel aandacht aan de vraag: hoe moet het wel? Ze willen het nieuws op een andere manier vertellen. De ruim 30.000 mensen die in het eerste jaar van hun bestaan lid werden, bewijzen dat er ruim voldoende vraag is naar deze vorm van journalistiek. Gyldensted wil met haar boek constructief schrijven de standaard manier maken.

Een hele mooie uitspraak van Gyldensted is ‘Kill the victim!’ Blijf niet hangen in je ellende. Probeer de positieve kanten te zien en een manier om de ellende op te lossen. Door op deze manier naar zaken te kijken krijgen we een beter beeld van onze medemens en de wereld om ons heen.

Moeten we als journalist nu dan alleen nog maar positieve, vrolijke verhalen schrijven? Ik denk het niet. Als elke journalist de probleemkant gaat vermijden loop je het risico dat mensen uiteindelijk te laconiek gaan denken over problemen. Dus de moraal van het verhaal: maak het nieuws positiever maar laat het niet de overhand krijgen.