De NOS plaatste vanmorgen een artikel waarin zij beweert dat NPO2 en De Wereld Draait Door betaald hebben gekregen om het koningslied te promoten. Dit nieuws werd snel opgepikt en #Koningslied was binnen twee uur Trending Topic. Onze redactie volgt de ontwikkelingen omtrent dit nieuws op de voet en houdt u op de hoogte.

De NOS kwam tot deze conclusie nadat zij een overeenkomst tussen de NPO en de Stichting Nationaal Comité Inhuldiging had opgevraagd op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. In het document komt naar voren dat er niet alleen geld is betaald aan de zaken die de woordvoerder van de NPO noemde als kostenposten. Uit de WOB-stukken blijkt dat er ook geld is betaald voor ‘programmakosten Radio 2 en DWDD (NPO)’. Hoeveel geld hiervoor is betaald is niet duidelijk, omdat de bedragen onzichtbaar zijn gemaakt.

 

09:44u: Hoofdredacteur DWDD, Dieuwke Wynia plaatst een reactie op twitter:

09:52u: De NPO plaatst een artikel waarin de NPO de kosten van het koningslied inventariseert. In dit artikel beweert de omroep dat de onzichtbaar gemaakte kosten omschreven zouden staan als ‘om niet’, als in ‘niet betaald’. De NPO omschrijft de weggelakte kosten als bedrijfsgevoelige informatie.

10:23u: NOS reageert met een artikel op haar site en benadrukt hierin dat het nog niet duidelijk is waarom de bedragen zijn weggelakt. Ook plaatst de NOS er een afbeelding bij uit de WOB-stukken. Op de afbeelding is het lijstje ‘programmakosten’ te zien, met daarachter de onzichtbaar gemaakte bedragen.

12:03u: Siebe Sietsma, onderzoeksjournalist voor RTL Nieuws tweet het volgende:

12:05u: RTL Nieuws: ‘DWDD en Radio 2 kregen niet betaald voor Koningslied‘. In het artikel wordt bevestigd dat de woorden ‘om niet’ waren weggelakt. De NPO is ontevreden over de manier waarop de NOS heeft gehandeld, aangezien de NOS geen wederhoor heeft toegepast. De hele situatie lijkt met een sisser af te lopen.
Update: Marcel Gelauff, Hoofdredacteur NOS Nieuws, geeft toe: “we hadden moeten bellen” (RTL Nieuws).

13:36u: NOS rectificeert haar artikel.

Update: Mediaredactie heeft contact gehad met beide partijen. “We hebben weken geleden al uitleg gevraagd over de kosten van het koningslied, aangezien deze veel discussie opriepen,” aldus Marcel Gelauff, hoofdredacteur van NOS Nieuws. “De NPO wou echter geen duiding geven en daaruit hebben wij een conclusie getrokken en het artikel geplaatst”.

Babet Verstappen, woordvoerder van de NPO, vertelt dat de aanvraag voor de WOB-stukken door de NOS en andere partijen afgelopen zomer is ingediend. “Sindsdien hebben we eraan gewerkt en gisteren hebben we de WOB-stukken verstuurd,” zegt Verstappen. “De kosten hoeven we niet openbaar te maken en dat is dus ook niet gebeurt.” De verwarring is ontstaan doordat de NPO ook de zaken waar niks voor betaald hoefde te worden, heeft weggelakt, waardoor de NOS dacht dat dit wel het geval was. “Het is jammer dat de NOS niet even gebeld heeft, dan had namelijk al deze commotie voorkomen kunnen worden,” besluit de woordvoerder van de NPO.