De vereniging voor onderzoeksjournalistiek (VVOJ) maakte afgelopen maandag de nominaties voor de Loep bekend. De Loep is een prijs voor onderzoeksjournalisten. De categorie ‘digitaal’ bestaat sinds 2013, maar pas dit jaar zijn de eerste twee nominaties.

Er zullen prijzen uitgereikt worden in vier verschillende categorieën. Het is voor het eerst dat er in de categorie digitaal nominaties zijn. De voorgaande twee jaren voldeden de inzendingen niet aan de verwachtingen van de jury. De andere categorieën zijn audiovisueel, tekstueel en een aanmoedigingsprijs voor jong talent (t/m 30 jaar). Uit ongeveer honderd inzendingen, heeft de jury de volgende producties gekozen:

De nominaties in de categorie audiovisueel:

  • ‘Hoe sociaal is de Sociale Dienst?’, door Miranda Grit, Teun van Keuken en Sietze van Loosdregt. Deze productie bestaat uit een reeks afleveringen voor De Monitor, een programma van de KRO/NCRV. In iedere aflevering wordt een kwestie behandeld waarbij de Sociale Dienst onder een vergrootglas wordt gelegd.
  • ‘Mandarijnennetje als implantaat: goedkeuring implantaten is een farce.’ Linda Scholtenberg en Jet Schouten maakten dit item voor het programma Radar. Negen maanden lang deden zij onderzoek naar het systeem achter de goedkeuring van implantaten. Om aan te tonen hoe makkelijk een nieuw medisch hulpmiddel op de markt gebracht kan worden, introduceren zij hun eigen implantaat; een bekkenbodemmatje. In werkelijkheid is dit matje een mandarijnennetje.
  • ‘Wie is de mol?’ Deze productie van Sander Rietveld en Norbert Reintjes gaat over ICT-bedrijven en de overheid. Het item werd uitgezonden door Zembla.

De nominaties in de categorie tekstueel:

  • ‘Defensie en de doofpot van giftige chroom6-verf’ van Bram van der Heijden en Serge Sekhuis. Het is een reeks van producties voor De Limburger en het Limburgs Dagblad waarin zij onderzochten hoe het kon gebeuren dat Defensie jarenlang niets over de gevaarlijke stof heeft gezegd en ook haar niet tegen haar eigen werknemers. (Een interview met Van der Heijden en Sekhuis)
  • ‘Het Imtechdrama’ van Siem Eikelboom, Yteke de Jong en Jeroen Molenaar. Dit is een reconstructie van het drama bij Imtech voor het Financieel Dagblad. Het bestaat uit vier artikelen.
  • ‘Luxleaks’ van Lars Bové (De Tijd), Kristof Clerix (MO*magazine), Martijn Roessingh, Jan Kleinnijenhuis en Han Koch (Trouw). Luxleuks is een internationaal onderzoek waar verschillende journalisten aan mee werken dat toont hoe bedrijven miljarden aan belasting ontwijken.

De nominaties in de categorie digitaal:

  • ‘Dit gebeurt er allemaal onder de motorkap van je smartphone’ van Dimitri Tokmetzis. Een artikel op De Correspondent over wat mobiele apps allemaal van gebruikers bijhouden en wie er nog meer meekijken. (Een interview met Tokmetzis)
  • ‘Marktplaats voor drugs’ van Sybren Kooistra en Jeroen Trommelen. Een productie over Silk Road, een website waar je drugs kunt kopen. Het artikel is afkomstig uit de Volkskrant.

De nominaties voor de aanmoedigingsprijs:

  • ‘Vissen naar subsidie’ van Anne Blok en Frederick Mansell. Een artikel voor Brantpunt Reporter en Follow the Money over de overheid die met miljoenensubsidie voor een visbedrijf een ander visbedrijf de afgrond in werkt.
  • ‘Dossier staatsgeheimen’ van Anoek Nuyens en Lynn Berger. Voor De Correspondent gingen zij opzoek naar de staatsgeheimen van vijftig of vijvenzeventig jaar geleden.

De komende weken zullen wij jullie informeren over een aantal genomineerden en hun producten.