Stephen Colbert presenteerde gisteren zijn eerste aflevering van de Late Show. Een Amerikaanse talkshow dat 22 jaar lang gepresenteerd werd door David Letterman, voor wie het programma werd ontworpen. Hem opvolgen is dus nog al wat, maar de eerste reacties zijn erg positief.

 

The Colbert Report

Colbert presenteerde eerder negen jaar lang de satirische talkshow The Colbert Report. Hierin persifleerde hij het rechtse medium Fox Nieuws, met name presentator Bill O’Reilly. Hij gaf O’Reilly de koosnaam ‘papa bear’ en zei meerdere malen dat hij hem als ‘voorbeeld’ zag. O’Reilly staat bekend om zijn rechtse meningen die hij luid verkondigt en zijn manier van interviewen (gasten in de reden vallen en niet uit laten praten). Colbert was erg succesvol met zijn persiflage. In 2013 werd The Colbert Report samen met zijn moedershow, The Daily Show, de best bekeken talkshow in Amerika bij mensen onder de vijftig. Het hoogste aantal kijkers behaalde de show met de laatste aflevering op 18 december 2014, waar ongeveer 2.5 miljoen Amerikanen naar keken.

Nieuw en vertrouwd

Met het rechtse persiflage van Colbert is het afgelopen. Tijdens zijn testshow zei hij: “Ik was een narcistische conservatieve commentator, nu ben ik enkel nog een narcist”. De NRC schrijft dat tijdens de testshows niet de vertrouwde sarcastische Colbert te zien was, maar een vrolijk en oprecht geïnteresseerde Colbert. De New York Times schrijft dat het over is met het oude karakter, maar dat zijn actuele, politiek satirische humor hetzelfde blijft. Beide kranten zijn het er over eens dat de humoristische segmenten de zelfde stijl zijn als die van The Colbert Report. Ook behoudt Colbert enkele details uit het decor van zijn oude show. Zijn Captain America-schild, een vaandel van de bekende ‘Martin Luther Kings bijeenkomst’ in Washington uit 1963 (waar zijn moeder aan deelnam toen ze zwanger was van Colbert) en een foto van zijn vader zijn mee verhuisd.

Onderscheid 

Er zijn natuurlijk meer late-night-shows in Amerika. Colbert zal zich dan ook moeten onderscheiden om te concurreren. Hij lijkt dit te doen door zich te richten op wat zwaardere gasten. Zo was gisteren onder andere republikeinse politicus Jeb Bush, de derde die president wil worden, te gast.Verder zijn de komende afleveringen onder andere vicepresident Joe Biden en uitvinder/ondernemer Elon Musk (bekend van Tesla) bij Colbert te gast. Concurrerende talkshows als die van Jimmy Kimmel en Jimmy Fallon ontvangen de komende afleveringen enkel populaire celebraties.

Volgens Maureen Ryan, de tv-criticus van The Huffington Post, doet Colbert er verstandig aan om niet mee te doen met de race voor de populairste gasten. Time Magazine is hier niet zo zeker van. Zij schrijven dat Colbert twee fantastische interviews afnam. Zowel het interview met Jeb Bush als dat van George Clooney.Ze zijn alleen te serieus en zwaar zijn om in de huidige youtube gerichte wereld van betekenis te zijn. Fallon en Kimmel zullen Colbert waarschijnlijk voorblijven op dit gebied. Het YouTube kanaal van Fallon heeft al meer dan acht miljoen abonnees en Kimmel meer dan zes miljoen, waar Colbert er maar 2,2 miljoen heeft.

De eerste aflevering is net geweest en de show zal waarschijnlijk wat veranderen in de toekomst. Het is daarom volgens media als Time Magazine te vroeg om met zekerheid te zeggen hoe alles gaat lopen. Voor nu lijkt Colbert zijn plekje op late-night-tv wel te kunnen houden en zijn oude fans niet teleur te stellen.