PARIJS – Bij een terroristische aanslag op het hoofdkantoor van het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo zijn woensdag in het centrum van Parijs zeker twaalf doden en tien gewonden gevallen. Dit is een liveblog van wat de Nederlandse media bericht rondom de aanslag op op de redactie van het Franse satirische blad Charlie Hebdo in Parijs.

De NOS liet tijdens een live-uitzending beelden zien van een politieagent die door zijn hoofd werd doodgeschoten. Hierop werd zo heftig gereageerd op social media, dat de NOS zich iets later verantwoordt voor deze beelden. 5 minuten later liet de NOS opnieuw de beelden zien, maar werd het beeld zwart gemaakt tijdens het fatale schot.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff heeft laten weten waarom de NOS ervoor gekozen heeft de beelden uit te zenden. “De liquidatie is 1x wel uitgezonden om te laten zien dat deze terreur op straat er zo uitziet. Zeer schokkend, maar dit is wat plaatsvond”, aldus Gelauff via Twitter. In een toelichting zei de hoofdredacteur dat het NOS Journaal “principieel laat zien wat er in de wereld gebeurt. Dit geldt ook bij dit schokkende nieuwsfeit, een aanslag op journalisten. De NOS zoekt daarbij een balans met de verantwoordelijkheid voor de slachtoffers en voor het publiek. Hoe vaker je het laat zien, hoe schokkender het wordt””, aldus Gelauff. ,,De discussie in de samenleving moet niet gaan over alleen maar dat ene fragmentje. Daarom heeft de NOS ervoor gekozen de beelden niet te vaak uit te zenden.”

Het RTL Nieuws had de heftige beelden ook in de uitzending zitten. Op de website van het RTL Nieuws zijn de beelden deels zwart gemaakt.

De Telegraaf kopt ”Agent zonder genade geëxecuteerd”. In dit artikel laat de krant ook de beelden zien van de moord op de agent.

Geen Stijl plaatste met de kop ”Video moslimterroristen executeren agent” ook de beelden van de koelbloedige moord. Inmiddels is het fragment op verschillende sites offline gezet, maar Geen Stijl doet hier niet aan mee.

De Volkskrant heeft een profiel van Charlie Hebdo gemaakt. In het artikel noemt de auteur de spotprenten ”humor buiten alle perken”. Daarnaast plaatste de Volkskrant een opvallende tweet:

De Speld kwam met een cynisch grapje. “Bij een satirische aanval van het Franse weekblad Charlie Hebdo zijn geen doden of gewonden gevallen. Het incident brengt het totaal aantal slachtoffers van satirische aanvallen sinds het begin van de jaartelling op nul”, aldus het artikel op de website. Op Facebook wordt dit bericht niet altijd even goed ontvangen.

Naamloos