‘Balkonjournalist zou zomaar het woord van het jaar kunnen worden. Sinds 18 september bestaat dit fenomeen. Met name op Twitter is het raak. Een titatenstrijd tussen Monique Samuel, de hagelnieuwe Midden-Oostenverslaggever van de Correspondent,  en de huidige verslaggevers in het Midden-Oosten trok de aandacht op Twitter.

Aanleiding voor de clash was een uitspraak van Samuel dat journalisten in het Midden-Oosten verslag doen vanaf hun balkon. Natuurlijk moet daar een kanttekening bij geplaatst worden. Samuel bedoelt niet letterlijk dat verslaggevers vanaf hun balkon verslag doen. Ze bedoelde hiermee dat verslaggevers niet naar achtergronden gingen zoeken en alleen de ‘mainstream’ onderwerpen aanpakten. De ironie. Op woensdag 18 september was bij Nieuwsuur een prachtreportage over vluchtelingen in Syrië.

Een dag later mocht Samuel haar verklaring afleggen in Lunch!. Tegenstander was Jan Eikelboom, verslaggever van Nieuwsuur en correspondent in het Midden-Oosten.  Toch scheert Samuel de journalisten uit het Midden-Oosten over een kam. In de afgelopen jaren zijn verscheidene journalisten met gevaar voor eigen leven het veld ingetrokken. Ook buiten Caïro, Damascus en Beiroet. Samuel, die Egyptisch bloed heeft, ontkent dat ook niet: ‘Ik weet als geen ander hoe het is om met gevaar voor eigen leven het veld in te gaan. Dat maakt het beroep van journalist zo mooi’.

De vraag rest dan. Waarom deed ze deze uitspraken? Was het een publiciteitsstunt met in het achterhoofd houdend dat de Correspondent binnenkort haar entree heeft. Volgens Bas Paternotte, redacteur van ThePostOnline is het geen publiciteitsstunt: ‘’Nee, volgens mij is het geen publiciteitsstunt. Dat past ook niet bij de achtergrond van De Correspondent, die de waan van de dag voorbij wil.’’

Hans Laroes, voorzitter van de Raad van Journalistiek, heeft een andere mening en vraagt zich af waarom Monique Samuel deze blog geschreven heeft: ‘’Ik weet niet waarom ze nu deze blog geschreven heeft. Waarschijnlijk is dit blog vooral een marketing-, promotie-instrument voor De Correspondent.’’ Paternotte en Laroes hebben de spijker op de kop geslagen. De aandacht voor de Correspondent is er. Nu is het aftellen tot de grote dag. De dag dat de Correspondent live zal gaan. Rob Wijnberg en aanhang kunnen tevreden zijn.

Lees hier meer: ThePostOnline