TILBURG – De VPRO komt met nieuwe manier om kijkers te lokken: VPROTV. Op de nieuwe site kan elke week een andere selectie afleveringen worden bekeken. De omroep wil met de site een ‘altijd zondag-gevoel´ creëren. 

Na uitzending gemist en VPRO/kijk is VPROTV de derde manier om programma’s van de omroep online te kunnen bekijken. “De vraag daar naar wordt ook steeds groter”, zegt Erik van Heeswijk, die aan het eind van het jaar zal stoppen als hoofdredacteur digitaal bij de VPRO. “Dit is daarom ook echt een eerste stap, want we willen nog veel meer vernieuwingen. We zijn onder meer bezig aan een afstandsbediening-app die zal werken met een smart-tv. Wanneer er weer nieuwe dingen verwacht kunnen worden, kan ik niet precies zeggen. Wel zal dit snel zijn, in ieder geval voor het eind van het jaar.”

Op de nieuwe site van de VPRO zijn drie verschillende onderdelen te vinden: Vintage, Vandaag en Vrijplaats. Het onderdeel Vintage bestaat uit oude afleveringen uit het archief. Elke week zullen deze vervangen worden door andere oude hits. In het onderdeel Vandaag staat de actualiteit centraal. Dit kan bijvoorbeeld een aflevering van Medialogica zijn, of een bijzondere reportage van of over de VPRO.

In de Vrijplaats zullen allerlei programma’s te vinden zijn die volgens de VPRO de moeite waard zijn. Hierin vind je ook documentaires die niet van de omroep zelf zijn. “We willen namelijk ruimte geven aan jonge televisiemakers”, gaat Van Heeswijk verder. “Iedereen kan ons producties inzenden voor het Vrijplaats onderdeel. Met het hele redactieteam kijken we vervolgens welke we op de site willen plaatsen.”

Deze drie onderdelen samen moeten voor een ‘zondagavond-gevoel’ gaan zorgen. “Dat zondagavond-gevoel is eigenlijk een knipoog naar de wat oudere achterban”, meent Van Heeswijk. “Veel van onze oudere kijkers associëren de zondagavond namelijk met onze omroep, omdat wij vroeger het grootste deel van de avond in beslag namen.”

De kijker kan kiezen om alle programma’s  op chronologische volgorde te bekijken, maar kan ook zelf de volgorde bepalen.