TILBURG – Twee journalisten van de Dagelijkse Standaard gaan individueel aan de slag. Bart- Jan Spruyt en Joost Niemöller beginnen beiden een eigen website waarvoor je moet betalen om hun artikelen te lezen.

Ze willen zich onderscheiden door over onderwerpen te schrijven die als niet politiek-correct worden gezien. Zoals problemen rond immigratie, de EU en de islam. “Dit soort journalistiek is er tegenwoordig te weinig en er ontstaat op deze manier geen zakelijk debat”, aldus Niemöller. Hij voegt hier aan toe dat het tegenwoordig ontbreekt aan een mediakanaal waar wordt geconcentreerd op de ontwikkelingen in de Nederlandse maatschappij die veel burgers bezighoudt. Dit kun je volgens hem bijvoorbeeld zien aan de huidige peilingen van de PVV en vergelijkbare partijen in Europa. Volgens de journalist leeft het wel onder de bevolking, maar nóg niet in de Nederlandse media.

Als voorbeeld geeft Niemöller het nieuws rond de man die op een Haags trapveldje stond te zwaaien met een al-Qaeda vlag. ‘Dit wordt in Nederland afgedaan met een klein nieuwsberichtje, maar op mijn site wil ik dan uitzoeken wat die vlag betekent en naar het algemene gevaar van al-Qaeda kijken.’

De artikelen van het duo zijn niet gratis te lezen. Dit is in de ogen van Niemöller noodzakelijk om zich te onderscheiden van de andere sites. “Als je een site gratis aanbiedt, zoals NU.nl, is het alleen mogelijk om nieuwsberichten te brengen. Voor de artikelen die wij brengen is meer onderzoek en tijd noodzakelijk. Het is heel simpel, de journalisten die dit werk doen, moeten hiervoor óók betaald worden.”

De journalisten van de Dagelijkse Standaard werken wel compleet los van elkaar op andere websites. Joost Niemöller zal niet de enige zijn die op zijn site, ‘de nieuwe realist’(www.joostniemoller.nl), gaat schrijven. Andere namen zullen binnenkort bekend worden gemaakt. Hij gelooft dat er genoeg mensen zijn die behoefte hebben aan zijn artikelen. Niemöller heeft er veel vertrouwen in: “Volgens veel mensen wordt het niks, aan mij om tegendeel te bewijzen.”