Mariska Orbán de Haas vertrekt als hoofdredacteur bij het Katholiek Nieuwsblad. Ze stopt omdat ze onlangs bevallen is van haar vierde kind, en meer tijd met haar gezin wil doorbrengen. Henk Rijkers neemt haar plaats nu over als hoofdredacteur. De Haas stond sinds september 2010 aan het roer van het blad. Hoe hebben we haar leren kennen in haar tijd als hoofdredacteur?

De Haas is in de bekendheid geraakt in 2010, toen ze net hoofdredacteur was. Ze kwam voor het eerst rond die tijd in de schijnwerpers, toen ze toenmalig kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert een open brief stuurde, gepubliceerd in het Katholiek Nieuwsblad. Hierin verwees ze naar de miskramen die het VVD-kamerlid heeft gehad, om haar visie over abortus uit te leggen. Hier kwamen duizenden reacties op. De brief valt te lezen via deze link.

Later werd ze een gast bij de bekende talkshow Pauw&Witteman. Paul Witteman vraagt: ‘er is een wetsvoorstel in de Kamer dat zegt dat lesbische stellen uit twee ouders bestaan. Wat vindt u daarvan?’. Zij antwoordt: ‘ik vind het een stap in de verkeerde richting’. Die uitzending werd door het publiek de grond in geboord. De uitzending ontaardt in een fel debat tussen De Haas en Barbara Barend, een lesbische moeder.

Eigenlijk lijkt er maar een enkel lichtpuntje te zijn in het commentaar over Orbán de Haas. De orthodox-christelijke groeperingen in Nederland staan volledig achter haar. Ze vinden haar meningen fris en voorkomend, zo schrijft het  katholieke platform www.katholiek.nl. Maar de meeste katholieken vinden haar optredens ‘achterlijk’, zo ook redacteur Eric van den Berg van katholiek.nl. Hij zegt in een eerder stuk, dat nu verwijderd is van de site: ‘’De Haas staat in de iPhone van Jeroen Pauw onder de c, van Christengekkie’’.

Maar het bekendst (en het beruchtst) werd De Haas door een column van Luuk Koelman in de Metro. Na de zelfmoord van Tim Ribberink in 2012 plaatste hij onder haar naam een ingezonden brief naar de ouders van Ribberink. Hierin beweerde hij (namens haar) dat Tim homo was, en dat het daarom maar beter was dat hij zelfmoord pleegde. Deze column zorgde voor een ware internetstorm, waarna De Haas en haar gezin moesten onderduiken door de vele doodsbedreigingen.

Dit was de laatste keer dat zij twitterde via dit accounttweet De Haas

 

Henk Rijkers, de nieuwe hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, zegt dat er weinig gaat veranderen. ‘’Ik ben tenslotte al sinds november 2012 plaatsvervangend hoofdredacteur. Ik blijf gewoon doorbouwen op de bodem die Mariska voor mij gelegd heeft’’. Volgens hem is Orbán de Haas altijd goed met kritiek omgegaan. ‘’Het deed haar eigenlijk niets, ook niet voor haar werk. De column van Luuk Koelman heeft ervoor gezorgd dat ik het moest overnemen, en in die tijd merkte ze ook dat ze zwanger was. Daardoor wilde ze minder gaan werken’’. De Haas en Rijkers wisselen technisch gezien van functie. ‘’Ik word hoofdredacteur, terwijl Mariska mijn oude functie van redacteur maatschappij overneemt. Met als enige verschil dat ik voltijd was en zij parttime. Op die manier heeft ze meer tijd voor haar gezin.’’