Morgen is het een jaar geleden dat het Project X feest in Haren plaatsvond. Na dat feest zou er voor miljoenen euro’s aan schade zijn aangericht in Haren. Om nog maar niet te spreken over de emotionele schade. Gevolg? Job Cohen stelde een onderzoek in en de toenmalige burgemeester Rob Bats is mede daardoor uit zijn functie gestapt. Genoeg nadelen aan Project X dus. Maar toch zijn er mensen die denken dat Project X positief is geweest voor Haren. Karel Jan Alsem, lector op de Hanzeschool in Groningen en inwoner van Haren, verklaart uit zijn onderzoek dat Haren inderdaad geprofiteerd heeft van het Project X feest.

‘’Dat Project X een zegen was is wel erg sterk uitgedrukt, maar ik geloof dat Haren wel profijt heeft gehad van het feest’’, verklaart Alsem. Uit het onderzoek van Alsem blijkt dat de bekendheid van Haren verhoogd is sinds het Project X feest. Dat is volgens hem geen verrassing.  ‘’Natuurlijk is de bekendheid verhoogd, als je nu aan iemand vraagt waar hij aan denkt als je ‘Haren’ zegt, dan zegt diegene vrijwel altijd: Project X, terwijl dat daarvoor niet het geval was.’’ Maar de bekendheid is volgens Alsem ook niet waar het onderzoek voor is opgezet. ‘’Ons onderzoek moest aantonen of het beeld van Haren negatiever is geworden na de rellen, maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Meer dan 80 procent van de ondervraagden legt geen verband tussen de Haren en de rellen, 3 procent geeft zelfs aan dat ze Haren nu een aantrekkelijker dorp zouden vinden om in te wonen’’, vertelt Alsem.

Hoe het dan op 21 september 2012 zo uit de hand kon lopen, kan nog steeds niemand echt beantwoorden. ‘’De media-aandacht heeft zeker bijgedragen aan de impact van de rellen”, denkt Alsem. ‘’Maar de media-aandacht is volgens mij een logisch gegeven, als er iets te gebeuren staat gaan zijn ze er als de kippen bij, de effecten van de media zijn in mijn opzicht ook niet zo heel verwonderlijk of te voorkomen.’’\r\n\r\nAlsem denkt zelf dat er ongetwijfeld geen herhaling van Project X zal plaatsvinden. ‘’Nee dat zal niet het geval zijn, maar ik denk dat Haren wel de positieve effecten van het dorp kan belichten door de verworven bekendheid. Bijvoorbeeld dat we de groenste gemeente zijn.’’

Maar de schade die Project X op financieel, maar voornamelijk emotioneel front heeft aangebracht, weegt niet op tegen de positieve effecten.  ‘’Ik heb het evenement van het begin af aan opgezocht en meegemaakt. Persoonlijk was ik minder angstig dan bewoners  die in de media kwamen. Vanuit mijn oogpunt viel de schade dan ook wel mee, in elk geval niet zo erg als de media lieten zien. Maar ik woon zelf ook niet in het centrum, de bewoners daar zullen zeker bang zijn geweest.’’

Het Project X feest en de bijbehorende rellen kunnen dus ook in een positief daglicht worden gezet. Wordt er nu, een jaar later, nog stilgestaan bij Project X? ‘’Dat weet ik niet, misschien dat er een soort bedevaart effect bestaat omdat we jarig zijn, maar er is zover ik weet niks georganiseerd in Haren’’, zegt Alsem. Niekel van der Zanden, woordvoerster van de gemeente Haren, bevestigt dit. ‘’Nee, er wordt niks speciaals georganiseerd. Het boek is gesloten en het leven gaat door.’’ Waarom zij een speciale functie heeft waarbij ze vragen over Project X beantwoord, is simpel te verklaren. ‘’Omdat er veel projecten lopen was het wel zo makkelijk om de taken bij 1 persoon te leggen, maar dat ik deze taak heb heeft verder geen bijzondere reden. In het begin werden er nog wel veel vragen over Project X gesteld, maar daarvan is nu ook geen sprake meer’’, aldus van der Zanden.

Bron‘, ‘Project X: haar zegen en het jubileum’