De Raad voor de Journalistiek wil een blog beginnen waar discussie over journalistiek zal plaatsvinden. Dat meldt secretaris Daphne Koene aan deze redactie. Eerder werd bekend gemaakt op De Nieuwe Reporter dat er een digitaal domein zou komen. Hoewel vakopleidingen positief over dit idee denken, is het Stimuleringsfonds voor de Pers een stuk kritischer.

Martin Slagter, docent journalistiek aan het MBO Communicatie en Journalistiek in Utrecht, vindt het een goed idee om een digitaal domein te beginnen. ‘’Ik zou het een goed idee vinden om studenten actiever te laten werken met de actuele mediadiscussie, maar het moet wel inpasbaar zijn in de lessen op school. Ik verwacht niet dat studenten uit eigen beweging op een blog gaan praten,  omdat studenten al heel veel met social media bezig zijn.‘’

Alexander Pleijter, hoofdredacteur van De Nieuwe Reporter en lector op Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg is het eens met Slagter als het gaat om social media. ‘’Het is wel een prima idee om een blog te beginnen en om meer discussie te krijgen over de ethiek van het vak, maar het is moeilijk om studenten erbij te betrekken. Ik denk dat het alleen werkt als de Raad zo’n blog begint in samenwerking met de opleidingen.‘’ Ook laat Pleijter weten dat er nog geen blog is waar het alleen over de journalistieke discussie gaat.

Digitaal domein  onnodig

Rick van Dijk, van het Stimuleringsfonds voor de Pers, is een stuk sceptischer over het idee van de Raad.  ‘’Het lijkt mij helemaal niet nodig om studenten te laten discussiëren over hun vak op een nieuw digitaal domein. Dat doen ze al genoeg via social media. Het is natuurlijk nog maar de vraag hoe de Raad dit wil invullen, maar de prioriteit voor studenten moet liggen op het ontwikkelen van hun journalistieke vaardigheden. Dit is van belang, omdat het voor beginnend journalisten moeilijker is geworden om een baan te vinden door de veranderingen in het medialandschap.’’

Idee staat in kinderschoenen

Dapne Koene, secretaris van de Raad voor de Journalistiek, vertelt dat de plannen voor een blog er wel zijn, maar dat de precieze werkwijze nog niet is gemaakt. ‘’Nu de zomer voorbij is, komen de meeste medewerkers weer terug en hierdoor kunnen we nu pas een echte invulling van het blog gaan maken. We willen er wel voor zorgen dat er op een brede manier gediscussieerd wordt over het vak. Dit gebeurt al wel op social media, maar we willen ons eigen blog hieraan koppelen.‘’ Volgens Koene gaat het blog over een paar weken online.

Andere veranderingen

Laroes heeft op De Nieuwe Reporter laten weten dat de nieuwe Leidraad korter is, klachten eerst door de betrokken hoofdredactie worden behandeld voordat het naar de RvdJ gaat, uitspraken van de Raad zullen voortaan opvattingen genoemd worden en ze zullen zich assertiever opstellen in de discussie over het vak. Ook vindt Laroes dat de RvdJ zich teveel richt op printmedia.