Twitter. Het medium waar je in 140 tekens de wereld kan vertellen wat je aan het doen bent. Je kan vertellen wat je gaat eten, dat je thuis een biertje zit te drinken of half dronken door de stad heen zigzagt (inclusief spelfouten). Naast dat is Twitter ideaal voor journalisten en bloggers. Twitter is namelijk snel, heel snel. Je kunt als journalist of blogger het nieuws in 140 tekens lezen of publiceren. Een rijtje van journalisten die niet alleen maar positieve ervaringen hebben met Twitter, maar die wel opnieuw begonnen zijn.

Nou breekt de Twitterklomp

Chris Klomp stopte meerdere malen met Twitter vanwege de mensen die de sluipschutter aan het spelen waren. Grote commotie ontstond er toen Klomp op Twitter meldde dat journalisten van Geen Stijl met ”geweld bejegend mochten worden”. Een rel brak los. Het commentaar van Klomp op de commotie was: ””De gewraakte tweet is nooit een oproep geweest tot geweld tegen journalisten. Een ieder die dat er in ziet is uit op slachtofferschap””. \r\n\r\nKlomp is meerder malen gestopt. Nu kan de Groningse journalist niet meer zonder Twitter: ””Om mijn werk voor 120% goed te doen heb ik Twitter nodig”. Klomp geeft aan dat Twitter nu zijn eigen kroeg is en dat hij bepaalt wie er in zijn kroeg aanwezig zijn. Inmiddels is Twitter voor de Groninger een bron van inkomsten.

Jeroen ‘eventjes’ Weghs.

Jeroen Weghs, de man die majesteitsschennis vind kunnen. De satirisch columnist was tijdelijk afwezig om de volgende redenen:\r\n‘’Twitter is een fantastisch medium – om allerlei redenen – maar je kan er ook te veel in opgaan. Je ziet twitteraars, mensen, met honderden tweets per dag, twitterfitties die het niveau van pennenstrijd al lang en breed voorbij zijn; dat soort dingen… …Op een gegeven moment overschatte ik Twitter. Het werd zo erg dat ik op een verjaardag eerder naar huis wilde als er iets actueels was. Ik wilde mijn grappen daarover twitteren. Toen werd het voor mij te gek en heb ik de stekker uit m’n account getrokken.’’ Inmiddels is ook Jeroen Weghs weer begonnen met Twitter, ook al doet hij het nu een stuk rustiger aan dan voorheen.

Presidentskandidaat zonder Twitter

Johan Fretz. Cabaretier en een man vol ambitie. Johan Fretz wil zich namelijk in 2025 beschikbaar stellen voor het minister-presidentschap. De man die vroeger in de goot lag had er naar zijn optreden bij Pauw en Witteman opeens 1500 volgers bij. Het echte Twitterleven kon voor Johan Fretz beginnen. Van – naar eigen zeggen- 26 volgers naar 1500 volgers. Een enorme stijging.\r\n\r\nMaar elk succes heeft zijn keerzijde. Mensen die veel op TV komen krijgen fans en haters. Ze worden aanbeden en uitgekotst. Dat besefte ook Johan Fretz toen hij, na elke show die hij deed, zijn tijdlijn op Twitter opende en allerlei negatief commentaar zag. Voor Fretz een reden om zijn account te deactiveren.\r\n\r\nEen uur later stond de mailbox van Johan Fretz roodgloeiend. Verontwaardigde mailtjes over waarom Johan Fretz in stilte verdween van Twitter.

Maar ook Johan Fretz realiseert zich dat een presidentskandidaat zonder Twitter in 2025 echt niet kan en is ook Fretz weer begonnen met twitteren.

Er zijn naast de tijdelijke stoppers ook bloggers en journalisten die een definitief Twexit hebben ingesteld. De belangrijkste, Bert Brussen en prozaschrijver Lennart van Nieuwenhuijzen over hun keuze om Twitter vaarwel te zeggen.

De Brus eraan geven

Bert Brussen, hoofdredacteur van ThePostOnline, was een fervent Twitteraar. Naar zijn mening was hij verslaafd aan Twitter en had hij er genoeg van. De blogger werd er zelfs onrustig van.‘’Ik merkte dat ik verslaafd was aan Twitter. Ik was er teveel tijd aan kwijt. Er kwamen ook steeds vervelendere figuren voorbij…… Je kan vervelende figuren filteren. Je hoeft niet al je mentions te lezen. Vervelende mensen kan je van te voren al uitvlakken door bijvoorbeeld net als Geert Wilders alleen maar meningen te verkondigen zonder te reageren op andere Twitteraars……

Twitter moet je niet onderschatten. Ik lees nog steeds wel tweets via het account van ThePostOnline, omdat Twitter essentieel is voor de huidige journalist. Twitter is eigenlijk een regulier nieuwskanaal. Ik doe alleen niks meer met m’n persoonlijke account’’

Een definitief einde dus voor Bert Brussen. Zijn Twitterleven leeft verder als een legende.

Het (proza)pardon op Twitter

Lennart van Nieuwenhuijzen, een prozaschrijver en fröbelaar, stopte met Twitter omdat hij het beu was. Hij was het zat om te zien hoe mensen op elkaar letten, hoe erg hij ermee bezig was en hoe serieus hij het allemaal nam.‘’Ik heb nu meer vrije tijd. Of eigenlijk, ik besteed mijn tijd anders en dat bevalt me prima. Ik moet nu meer moeite doen voor mijn sociale contacten. Daarnaast heb ik er meer controle over. Op Twitter ben je bereikbaar voor iedereen. Nu bepaal ik zelf wie ik in mijn kringen toelaat.’’We kunnen de conclusie trekken dat bovenstaande bloggers en journalisten de (tijdelijke) stekker eruit trokken omdat ze Twitter een beetje zat waren. Een paar begonnen opnieuw. Twee anderen groeven een kuil voor het vogeltje en het ‘Tweetgeluidje’ leeft voort in de Hades.’