TILBURG – BN DeStem en Omroep Brabant willen zich samen onderscheiden van de andere Brabantse media. Met een samenwerkingsverband dat per 1 september is begonnen, verwachten ze meer kwaliteitsjournalistiek te kunnen bieden.

De redacties werken samen in het Regionaal Mediacentrum West-Brabant. Vanuit het hoofdkantoor in Breda zullen de journalisten van BN DeStem en Omroep Brabant de komende tijd het ‘snelle nieuws’ brengen. De arbeidsplaatsen die daarmee worden vrijgehouden, willen de Brabantse media  gebruiken om Brabant in journalistiek oogpunt te verbeteren. Henk van Ingen, adjunct-hoofdredacteur van BN DeStem, ziet de proef positief in. “Hoe de samenwerking precies gaat verlopen moet natuurlijk nog blijken. We zijn nu net een week bezig en dus nog een beetje aan het proefdraaien. Specifieke voorbeelden zijn daarom lastig, zeker omdat een onderzoek niet op zo’n korte termijn gedaan kan worden. Wel merken we al dat we inderdaad tijd kunnen besparen bij de snelle berichten. Op deze manier kan de journalistiek in Brabant zich op de lange termijn verbeteren.” Van Ingen gaat verder over de concurrentie. “Eigenlijk is Brabant afgebakend, we zijn hier allemaal concurrenten van elkaar. Door samen het snelle nieuws te verwerken, hoeven we daar minder tijd aan te besteden. Zo hebben onze journalisten meer tijd en energie over om zich te richten op meer diepgaande journalistiek. Met deze diepgang willen we ons onderscheiden van andere media. Je moet hierbij vooral denken aan onderzoeksjournalistiek.”

Rutger Fortuin, beleidsadviseur Strategie, Beleid en Onderzoek van het Commissariaat voor de Media, is het met Henk van Ingen eens. “Voor regionale media is het al jaren lastig om zich te kunnen handhaven. Waarschijnlijk is dit voor beide media een manier om wat steviger in de schoenen te staan. Ik denk ook niet dat dit ten koste gaat van de pluriformiteit. Er komt dan wel minder variatie in aanbod, maar het snelle nieuws wordt toch al in grote mate gekopieerd en geplakt. Daarnaast zal dit zich ook weer compenseren bij de grotere journalistieke producties. Daar kan namelijk meer tijd in worden gestoken.’’\n\nDe hoofdredacteur van BN DeStem, Johan van Uffelen, zei eerder al tegenover Omroep Brabant dat het geen probleem moet zijn het nieuws samen te vergaren. “De toekomst zit hem vooral in de verdieping, de analyse en het uitzoeken. Dit kunnen we beter doen door sommige dingen gemeenschappelijk te doen.”

Het Stimuleringsfonds van de Pers heeft 140.000 euro vrijgemaakt voor het project. Of de samenwerking daadwerkelijk zoveel tijd gaan schelen, moet de komende vier maanden blijken.