6 juni, 2013

Eerst publicatie in de Britse krant The Guardian door Glenn Greenwald. Het stuk inspireert wereldwijd publicaties in andere kranten. De bron is onbekend. In de dagen die daarop volgen wordt er bijna dagelijks over bericht.

7 juni, 2013

Een regeringsinstantie met de naam PRISM wordt voor het eerst vermeld in de media. PRISM houdt zich bezig met het verzamelen van contact tussen inwoners van de VS met buitenlanders.

9 juni, 2013

Ex-CIA en NSA medewerker Edward Snowden bekent tegenover CNN dat hij de bron was voor de publicaties.

Publicaties die volgen wijzen uit dat Europa, met name Duitsland, nauwlettend in de gaten werd gehouden. Het publiek en de regeringen eisen een verklaring.

19 juni, 2013

Tijdens een bezoek aan Berlijn vertelt president Obama dat de toezichthouding een legaal initiatief was tegen internationaal terrorisme.

Verschillende publicaties verschijnen rondom de NSA surveillance. Via de Britse inlichtingendienst GCHQ werden kabels op Brits grondgebied getapt. Ook gebruikt de NSA een programma dat ze wereldwijd toegang geeft tot e-mails.

23 oktober, 2013

Het Duitse nieuwstijdschrift Der Spiegel schrijft in een rapport dat de mobiele telefoon van bondskanselkier Angela Merkel jarenland door de Amerikaanse inlichtingendienst werd afgeluisterd. Obama geeft aan dat hij hier niet van op de hoogte was.\r\n\r\n30 oktober, 2013

The Washington Post schrijft aan de hand van Snowden”s documenten dat de NSA samenwerkte met de Britse GCHQ om de Yahoo en Google gegevens van miljoenen gebruikers te achterhalen.

Het NSA schandaal heeft de afgelopen maanden voor veel opschudding gezorgd. Door de documenten van Snowden is de band tussen Europa en de VS onder druk komen te staan. Uit deze documenten bleek dat de Amerikaanse inlichtingendienst, de National Security Agency (NSA), op grote schaal informatie tapte van Europese burgers en politici. Maar wat is de NSA precies voor organisatie?

Werkzaamheden

De sleutelwoorden van de NSA, opgericht op 4 november 1952, zijn ”Defending the nation. Securing the future” (Verdedigd de natie, stel de toekomst veilig), onder dit credo mag de instantie beroep doen op bugging, sabotage en het verzamelen van informatie om zo wereldwijd toezicht te kunnen houden. De NSA is niet bevoegd om gebruik te maken van ”Human Intelligence” (HUMINT), informatievergaring door middel van menselijke bronnen. Als onderdeel van deze massa surveillance verzameld de NSA en grote schaal telefoongesprekken van Amerikaanse burgers. Dit alles de instantie onder de jurisdictie van het Amerikaanse Ministerie van Defensie onder toezicht van de Director of National Intelligence.

Financiering en personeel\r\nDe instantie beschikt over een groot aandeel van het door de Wahington Post benoemde ”Black Budget”, een som geld van 52,6 miljard dollar waarvan de NSA ruim 10 miljard mag besteden. Samen met de veiligheidsdiensten de Central Intelligence Agency (CIA) en de National Reconnaisance Office (NRO) heeft het beschikking over meer dan 60% van het budget. Sinds 2004 is dit budget met 100% gestegen. Ook met personeel staat de NSA samen met de CIA ver boven andere inlichtingendiensten.\r\n\r\nJe kan dus spreken van een gevestigde organisatie met veel tot haar beschikking. De NSA kon met haar middelen gedurende een langere periode op grote schaal Europese informatie verkrijgen. Zelf het afluisteren van regeringsleiders behoort tot de taken van de instantie. Onder het mom van staatsveiligheid lijkt te NSA de mogelijkheden te hebben zo ver te gaan als ze denken dat nodig is.

‘, ”, ”, ‘inherit’, ‘open’, ‘open’, ”, ‘1308-revision-v1’, ”, ”, ‘2013-11-08 18:31:04’, ‘2013-11-08 17:31:04’, ”, 1308, ‘http://www.mediaredactie.net/2013/11/08/1308-revision-v1/’, 0, ‘revision’, ”, 0),